Можливо, що коронавірус стимулює згортання крові неприроднім шляхом. А це, зі свого боку, підвищує ризик розвитку ішемічного інсульту. Він виникає коли артерія, яка постачає кров у мозок, перекривається тромбом.

Нейрохірург Томас Окслі та його колеги з нью-йоркської лікарні Mount Sinai Health System припускають, що Covid-2019 може посилювати ризик інсульту. Таке припущення вони зробили після того, як помітили семикратне збільшення випадків інсульту серед молодих пацієнтів протягом останніх двох тижнів.

Лікарі розповіли про своїх п’ятьох пацієнтів, віком до 50 років, які не мали якихось серйозних хвороб у минулому, але в них трапився інсульт. Один помер, за другим інтенсивно доглядають вдома, а інші — в реанімації чи реабілітаційному відділенні. Тест на коронавірус в усіх був позитивним. Також усі попередньо перебували вдома на самоізоляції й лише троє з них мали симптоми covid-19. До цього, протягом останнього року, медики нью-йоркської лікарні лікували в середньому 0,7 пацієнта з важким інсультом віком до 50 років.

Схоже, що вірус викликає підвищене згортання крові у великих артеріях, яке призводить до тяжкого інсульту

Томас Оклі, нейрохірург Mount Sinai Health System

Як каже Томас Окслі, деякі пацієнти не телефонували до лікаря вчасно, бо часто чули в новинах про переповнені хворими на коронавірус лікарні. Нагадуємо, що кількість підтверджених випадків нового коронавірусу в США вже перевищила 850 тис. 

З усім тим, варто пам’ятати, що post hoc ergo propter hoc. Нам ще належить дізнатися багато речей про новий коронавірус, винайти вакцину (цей процес може тривати роками) та навчитися жити з «ковідом» далі. Враховуючи кількість конспірологічних теорій навколо пандемії, треба пропускати будь-яку нову інформацію через призму критичного мислення та доказової медицини.

Трохи важливої інформації про інсульт

Найефективнішим методом лікування інсультів є пошук місця утворення тромбу. При чому зробити це треба якомога швидше — протягом 6 годин, рідше — протягом 24 годин від появи симптомів.

Інсульт — це невідкладний стан, при якому потрібно якнайшвидше доставити хвору людину до лікарні 

Що швидша допомога — то більші шанси уникнути важких ускладнень чи смерті.

інсульт ознаки коронавірус

Якщо ви помітили хоча б один з цих симптомів — негайно викликайте швидку

Похилий вік, шкідливі звички та проблеми зі здоров’ям — це основні фактори ризику інсультів. 90% усіх інсультів є наслідком саме малорухливого способу життя в поєднанні з неправильним харчуванням та шкідливими звичками на кшталт паління. Тому похилий вік не є визначним фактором (але з віком ризик справді зростає). Уявіть собі людину, що палить з 15 років і не займається спортом. А на додачу постійно випробовує молодий організм на стійкість до алкоголю на вечірках щоп’ятниці. У такому разі шанси отримати інсульт у 25 років стрімко зростають.

А якщо у вас є якісь питання щодо Covid-2019, то ви можете зателефонувати на гарячу лінію.

Коменти