Від імперії монголів та їхніх держав повернімося до наших, хоча і дуже стародавніх реалій.

Друга половина ХІІІ ст. – це час безперервних внутрішньо- та міжсімейних воєн. Головне питання, яке з’ясовували між собою близькі та далекі родичі — «а ти хто такий?». Великий литовський князь Міндовг — з Міхаїлом Ярославичем («Хоробрим») — братом Олєксандра Невського. В міжчассі перший хрестився сам і князівство своє охрестив католицьким варіантом. Назвав ВКЛ «леном св. Петра» («лен» — це спадкове земельне володіння, яке сюзерен надавав своєму васалові і за яке потрібно було нести службу, переважно військову).

Це відкрило йому двері до Європейського Союзу до європейської політичної системи. 

Натомість те, що ми сьогодні називаємо «Україною» ніколи «леном св. Петра» не було. А була, замість того, «леном св. Андрія Первозванного» (поширена легенда лише підкреслює цю різницю та рівність ленів двох апостолів Христових). Наслідок заяви Міндовга — Папа Римський поширив свою владу від Риму до Лівонії, від Португалії до східних теренів Польщі.

Приблизно 1253 рік. Данило (той, який Галицький) звернувся до Папи Інокентія IV з проханням допомогти зібрати лицарів Європи на Хрестовий похід проти монгольських ханів. Плата — Галицько-Волинське князівство під церковну владу Риму. «Передав» — і отримав. Коронація відбулася в Дорогичині на Підляшші, де новопоставлений Папою європейський Король свого часу розгромив лицарів-хрестоносців. Саме відтоді всі західні хроністи титулують Данила королем Русі, а Галицько-Волинське князівство — Руським королівством (РК).

Папа римський Інокентій IV

Папа римський Інокентій IV

Наступного року сталася ще одна доленосна для нашого народу подія — мирова угода між Великим князівством Литовським та Руським королівством. Ще за два роки — 1256 р. РК та ВКЛ намагаються відбити Київ, монголи здійснюють другий напад на Малу Польщу, знищують впень Краків. ВКЛ, зі свого боку, громить Тевтонський орден…

Надважливим для нас є 1264 р. І не тільки тому, що Імперія Чингісхана поділилася на чотири держави. Території сучасної України відійшли під владу Джучі.

Як показали наступні століття, надважливим, системоутворювальним для багатьох царин політичного, економічного, духовного життя народів став документ (він називався «привілей»), польського князя Болеслава V «Сором’язливого»), праправнука Володимира Мономаха. Це була гарантія юдейській громаді Львова права на окремішню соціальну структуру та віросповідання!

Від того часу й аж до часів людиноненависника і державного злочинця Богдана Хмельницького, на відміну від «загальноєвропейських» практик наші землі не знали єврейських погромів та/або переслідувань людей за релігійною ознакою.

Болеслав V Сором'язливий

Болеслав V Сором’язливий

І хто тепер знає-пам’ятає Болеслава V?

А людиноненависник, під проводом якого наші землі перетворилися на суцільну «Велику Руїну» і до сьогодні за ці та інші «заслуги» перебуває на вершині умовного українського національного Пантеону.

Такі справи, любі хлопчики-дівчатка.
Далі неодмінно буде

Читайте також: Звідки взялася п’ятниця тринадцяте.

Історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук. Веду авторський телеграм-канал.

Коменти