Раніше ми уже писали, про найтепліший січень в історії спостережень, але 2020-й вирішив не зупинятись. Здавалося б, інфекція COVID-19 розсадила нас усіх по домівках, пригальмувала викиди як від транспорту, так і від виробництва – гірше не буде. Виявилось, що природа має щодо цього свою думку.

Національне управління океанічних та атмосферних досліджень США у новому дослідженні стверджує, що 2020-й має непогані шанси стати найтеплішим роком за всю історію спостережень. За даними установи, така ймовірність оцінюється у 74.5 %. В основі подібних оцінок – метеорологічні дані за перший квартал цього року.

У першому кварталі найбільше «припікало» саме в Азії та державах Східної Європи. Там середня температура перших трьох місяців перевищувала аналогічні показники попередніх років на 3 градуси.

Ймовірність того, що 2020-й увійде до п’ятірки найтепліших років за весь період спостережень, становить 99.94%, а того, що до десятки – 99.99%.

Попереднім рекордсменом став 2016-й, що мало цілком наукове пояснення. Наприкінці 2015-го року в тихоокеанських водах виникло погодне явище, відоме як Ель-Ніньйо. Воно пов’язане з різким підвищенням температури води у тихоокеанських течіях, які через це змінюють свій напрямок і починають текти повз екватор до Америк. Тепла вода активно випаровується, що «виливається» у потепління, зливи та іноді у смерчі. По інший бік Тихого океану, у державах Східної Азії, в цей час панують посухи. Цьогорічні лютий та березень уже визнані найтеплішими без жодних Ель-Ніньйо.

Як працює Ель-Ніньйо

Чи варто нам перейматися?

Звісно, адже цього року наша держава буквально на передовій кліматичних змін. Науковці Центральної геофізичної обсерваторії визнали початок 2020-го року унікальним, адже вперше за 140 років у нас не було метеорологічної зими, а зима 2019-2020-го визнана найтеплішою за увесь час спостережень.

У Києві цієї зими температура жодного разу не опускалася нижче -10 градусів за Цельсієм. Середня температура становила приблизно +2 градуси за Цельсієм, що на 6 градусів перевищує середні зимові показники 1961-1991 років та на 4,9 градуса перевищує аналогічні показники 1991-2010 років.

Вчені з Центральної геофізичної обсерваторії стверджують, що подібні кліматичні зміни можна порівняти зі зміщенням Києва на 400 км південніше протягом останніх тридцяти років.

Загалом температура із січня по березень становила 3,3 градуса за Цельсієм. Це на 6,4 градуса тепліше за середній показник аналогічних періодів, починаючи із 1881-го року. Лише протягом березня у Києві зафіксували 12 температурних рекордів.

Коменти