В одній тільки Італії від коронавірусної хвороби померло більш ніж сто лікарів. Як можна здогадатися, по всьому світу ця цифра значно вища. Здавалося б, до чого тут роботи?

Ввічливий пес, який завжди відчинить вам двері, талановитий танцюрист і просто класний робохлоп Spot від Boston Dynamics тепер убезпечує лікарів від коронавірусу.

Починаючи з березня, робот працює в одній з навчальних лікарень Гарвардської медичної школи. Spot допомагає лікарям оцінювати стан здоров’я пацієнтів дистанційно — за допомогою планшета, прикріпленого до тіла «чотирилапого» робота.

Як робот Boston Dynamics допомагає лікувати хворих на Covid-19

Пацієнт та лікар можуть спілкуватися по відеозв’язку — прямо як ви зі своїми друзями протягом карантину (Правда ж? Ви ж не з тих, хто збирається йти “на шашлики” цими вихідними?). Всю інформацію щодо роботи цього мобільного робота компанія Boston Dynamics виклала на GitHub.

Персонал лікарні позитивно ставиться до таких нововведень і каже, що це справді полегшує їм роботу.

У майбутньому компанія планує розширити обов’язки роботів: до них увійдуть вимірювання температури, пульсу і частоти дихання пацієнтів, а також дезінфекція приміщень та знищення частинок вірусу ультрафіолетом. 

Цілком можливо, що такі технології використовуватимуть і по завершенні пандемії.

Робот, працюючи на стоянці чи у спеціальних наметових містечках, допомагає лікарням виконувати поради ВООЗ, зокрема, щодо використання телемедицини*.

По-перше, лікарі не марнують час на процедури, які спокійно може зробити робот і, найголовніше, — менше втомлюються. По-друге, не ризикують заразитися від потенційних хворих, бо контакт з ними — мінімальний. А це особливо важливо, коли бракує засобів індивідуального захисту: масок, рукавичок та спецодягу. Вони якраз нині в дефіциті.

*Про всяк випадок нагадуємо: телемедицина — це не коли воду “заряджають” біля телевізора. Це технології, що дають змогу дистанційно отримати та обробити інформацію про самопочуття пацієнта. Наприклад, якщо ви проконсультуєтесь з кваліфікованим лікарем по відеозв’язку — це телемедицина.

Коменти