В Україні щодня зростає кількість осіб, в яких діагностовано COVID-19. Щоб перемогти ворога — треба його добре знати. Тому вчені у всьому світі вивчають COVID-19. Але розпочинати потрібно — з правильного діагностування.

Єдиний шлях до правильного діагнозу – ПЛР-тест

Наразі є лише два способи виявити коронавірусну інфекцію в організмі пацієнта. Перший – експрес-тест. Він доволі дешевий, швидкий, але ненадійний. Досить часто дає хибний результат. Другий варіант — ПЛР-дослідження. Це справжнє лабораторне комплексне дослідження за особливою методикою, точність результату — 99%.

Хто винайшов методику ПЛР-досліджень?

Американський біохімік Кері Малліс розробив метод полімеразної ланцюгової реакції, який нині використовується для діагностування коронавірусної інфекції. До речі, винахідник ПЛР-методики отримав Нобелівську премію з хімії 1993-го року.

Як працює ПЛР-лабораторія і чому вона необхідна для дослідження коронавірусу?

ПЛР-дослідження має чотири етапи:

  1. Денатурація. На першому етапі необхідно денатурувати ДНК, що міститься у зразку. Для цього реакційну суміш нагрівають до 92–95°C, і в результаті дволанцюгові молекули ДНК розплітаються, утворюючи дві одноланцюгові молекули. Цей процес триває не менше ніж хвилину.
  2. Відпалювання. На другому етапі температуру суміші знижують до 55°C, праймери (короткі фрагменти нуклеїнової кислоти або пов’язані молекули) приєднуються до одноланцюгової ДНК-мішені. Праймери вибирають так, щоб вони обмежували необхідний фрагмент і були комплементарні протилежним у ланцюгах ДНК.
  3. Елонгація (синтез ДНК). На третьому етапі температуру в реакційній суміші доводять до 75°C, і починається синтез комплементарного ланцюжка ДНК.
  4. Надалі етапи денатурації, відпалу й елонгації багаторазово повторюються (30 і більше разів). На кожному циклі кількість синтезованих копій фрагмента ДНК подвоюється.

Україні бракує ПЛР-лабораторій

Зараз ПЛР-лабораторії працюють в Києві та обласних центрах. Починають їх відкривати й в інших містах. Наприклад, у Кременчуці Полтавської області вже зробили ремонт у приміщенні під лабораторію та закупили відповідне обладнання. Все готово до запуску — тепер чекають лише на розв’язання бюрократичних питань.

Точне діагностування – перший крок до правильного та успішного лікування. Тож сподіваємось, що незабаром пандемія коронавірусної інфекції в Україні піде на спад.

Антон Воробйов, кореспондент, Кременчук

Коменти