Бразильські вчені попереджають: вирубка амазонських лісів впливає не лише на зміну клімату. На додачу до потепління саме там може з’явитися новітній коронавірус, не менш небезпечний, аніж COVID-19. У новому дослідженні йдеться про те, що безліса територія — це, по суті, лабораторія просто неба, де віруси знаходять нових носіїв.

Філіп Фернсайд входив до групи науковців, яка на чолі з Жоелем Енріке Еллванґером досліджувала вплив знеліснення на розвиток і поширення інфекційних хвороб та на громадське здоров’я.

Вирубування лісів сприяє поширенню не тільки відомих науці хвороб, як-от малярія, але й нових патогенів. Ми встановили прямий взаємозв’язок між знелісненням та інфекційними захворюваннями, які посилюються вже відомими чинниками: втратою біорізноманіття та посиленням глобального потепління

Філіп Фернсайд

Поки віруси ізольовані у непрохідних лісах, вони зазвичай не становлять жодної загрози для людини. Проблеми виникають, коли ці природні резервуари вирубують, а на їхньому місці поселяються інші види (у нашому випадку – це люди та свійські тварини).

Амазонія має велике біорізноманіття, що створює небезпеку чергового передавання вірусів від тварин до людей

Бразильським науковцям також вдалося виявити співвідношення між знелісненням навколо міст, розташованих на Амазонці та зростанням кількості інфекційних хвороб, серед яких найпоширеніша малярія. Вирубування ділянки лісу площею з Київ додає приблизно п’ять тисяч хворих малярією щороку. А торік було вирубано одинадцять умовних Києвів.

Коли вірус, який не був частиною нашої еволюційної історії, покидає природну нішу і потрапляє у людський організм, це призводить до хаосу всередині нас

Анна Люсія Турінью, професорка екології з бразильського Університету Мато Гроссо

З приходом до влади у Бразилії Жаїра Болсонару держава почала закривати очі на вирубування лісів задля випасу худоби, вирощування сої та видобування корисних копалин. Саме за це здебільшого піддають критиці чинного бразильського президента.

Коронавірус і кажани

Ще однією проблемою для Бразилії може стати поширення кажанів. Задовго до появи COVID-19 науковці демонстрували зв’язок між вирубкою лісу та поширенням кажанів на територіях, що колись були лісом. Сьогодні є численні гіпотези про те, що, СНІД, Ебола та SARS перейшли до нас від кажанів саме завдяки масовому знелісненню.

Рукокрилі мають набагато більше різноманітних вірусів, як порівняти з іншими ссавцями. Однак у них все збалансовано порівняно вищим імунітетом до різних штамів захворювань. 

Людські будівлі можуть слугувати чудовим прихистком для кажанів, а світло приваблює комах, якими харчуються деякі їхні види. У такому разі під питанням залишається тільки те, хто стане посередником: кіт, кінь, собака чи будь-яка інша одомашнена тварина.

Також дивіться: Як роблять ПЛР-тести

Коменти