Не знаємо, чи зможе нова нейромережа скласти конкуренцію українській естраді, але процес явно пішов на користь алгоритму. Некомерційна дослідницька компанія OpenAI, одним зі співзасновників якої є Ілон Маск, оголосила про успішний запуск нейронної мережі Jukebox, яка створює унікальні музичні композиції та співає (хоча й дещо дивакувато).

Алгоритм генерує оригінальні мелодії у різних жанрах та імітує сучасних виконавців.

Нейромережа навчалася на мільйонах сучасних пісень, включаючи метадані треків та тексти пісень з LyricWiki. Jukebox навчився самостійно, з огляду на жанр, виконавця та загальний тон пісні, генерувати треки під конкретні жанри. За кілька місяців обчислювальної роботи та нагляду інженерів, алгоритм випустив дебютний альбом: шість пісень у палітрі жанрів від кантрі та попу до хеві-металу.

Тексти пісень досить безглузді. Наприклад, пісня-імітація Френка Сінатри починається зі слів «Зараз Різдво, і ти знаєш, що це означає – це час для джакузі!». Утім, є й непогані треки. Ознайомитися із ними ви можете за посиланням.

Нейромережа наразі далека від ідеалу, адже навіть відтворення стандартної пісні з приспівами, бриджами та куплетами досі важке завдання для ШІ. Ба більше, алгоритм «написання» пісень потребує значних обчислювальних потужностей та ресурсів. Отже, для домашніх та професійних студій звукозапису використовувати Jukebox ще зарано.

Принцип роботи Jukebox: композицію із певними параметрами алгоритм розподіляє на впізнавані шаблони, а згодом із них формує новий трек.

Коменти