Сьогодні в темпі вальсу пробіжимося важливими подіями другої половини ХІІІ – початку ХІV ст. Чому це важливо? А тому, що все, що відбувалося на землях сучасної України – частина східно- та центральноєвропейського, а також (нема де правди діти) євразійського простору.

Якщо зовсім точно – Улуса Джучі, частини всесвітньої імперії Чингізидів. 

Отже:

1267 р. Король Русі, князь Галицький, князь Холмський Шварно (Сваромир) Данилович стає Великим князем Литви.

1264—1301 pp.: князювання Льва Даниловича (того самого). Він – васал Золотої Орди, бере участь у її військових походах на європейські країни: приєднує Люблінську землю, частину Закарпаття (зокрема й Мукачево).

1272 р. Лев Данилович переносить столицю до Львова, відбудовує фортеці, які на вимогу монголів зруйнував його батько. Підтримує дипломатичні відносини з Чехією, Угорщиною, Литвою, Тевтонським орденом.

Молодший син Роман одружений зі спадкоємицею австрійського престолу герцогинею Гертрудою. Але це не точно.

1274—1276 рр. Велике князівство Литовське веде бойові дії проти Галицько-Волинського князівства та Орди. ВКЛ перетворилося на централізовану військову монархію.

1275 р.

Великим князем Литви з титулом Король литовців і Русі стає Гедемін. Саме він є засновником княжих родів Литви, Білорусі, Польщі, Русі. Серед його нащадків відомий кожному з вас Костянтин Острозький.

1286—1307 рр. Безперервні набіги литовців та монголів на польські землі.

твоя історія 60-2

На цьому зупинятися не будемо. Краще розглянемо мапу (дяка Інституту історії України НАНУ) та портрети (дяка Вікіпедія). І взагалі дяка всім, хто підтримує і цей проєкт. Променів любови та світла вам і вашим близьким.

Далі буде…

Читайте також: Як культура Русі поєднала в собі Захід та Схід.

Історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук. Веду авторський телеграм-канал.

Коменти

Ярослав

Думаю, що речення “Але це не точно” треба викласти в епіграф цієї статейки. А історію нашої країни треба досліджувати. Ретельно.

Олег

оце такі мапи малюють у інституті історії України НАНУ у вільний від вигадування несенітниць час ? Сподіваюсь , їм за це нічого не заплатили ? Я б не заплатив їм ані єдиного гроша . Про те , що посередині між кольорами має бути золотий вони не знають . https://malagabay.files.wordpress.com/2016/11/chinese-directions.gif Звідки їм знати давньокитайські традиції . Але ж хто не чув про золотую орду ? Золотая орда проіснувала довше всіх інших улусів . На мапі Guillaume De-l’Isle початку 18-го ст. вона ще була біля Астраханського царства