Ще з часів оповідань Айзека Азімова летючі автомобілі завоювали серця читачів, режисерів та науковців. Науково-фантастичний жанр літератури був чи не єдиним джерелом, де згадка про електрокари у повітрі не здавалася наївною мрією.

І от концепція летючих автівок не лише намагається довести свою корисність, але й перевести її у спортивну площину. Річ у тім, що багато промислових галузей отримали фінансування та розвиток саме завдяки індустрії спорту: розробка технічних рішень та окремих деталей для автомобільних перегонів прибутковіша за збут двадцятирічних євроблях.

Нинішні ж стартапи здебільшого розглядають летючі апарати як кур’єрів чи таксистів, тож фінансова та інфраструктурна складова розвивається вкрай повільно. Утім, парубки з Alauda вирішили змінити парадигму.

Австралійці назвали свій проєкт Airspeeder – восьмигвинтовий мультикоптер, зроблений із вуглепластику, може «топити» під 200 на висоті 7-8 метрів. Ще торік восени пілотну модель випробовували американські військово-повітряні сили.

Хоча й карантин посунув дедлайни австралійським інноваторам, творці болідів упевнені, що зможуть офіційно провести перегони вже цього року.

Суть технології таких коптерів криється в архітектурі. Чотири штанги із вісьмома незалежними 1,5-метровими пропелерами на електродвигунах живляться з літій-полімерних акумуляторів на борту. Ці батареї мають велику ємність, водночас залишаючись безпечними щодо можливого загоряння.

Батареї дуже потужні. Якщо хочете, це немов одночасно закоротити 20 побутових розеток. Киньте на контакти свій смартфон – і він розплавиться.

Майкл Овен, інженер проєкту Airspeeder

Змінні на піт-стопах акумулятори забезпечуватимуть 15 хвилин безперервного польоту.

Попри амбіції австралійців, можливі майбутні перепони видно неозброєним оком. По-перше, більшість країн передбачає законодавчі обмеження на подібний транспорт, аж до ліцензії пілота. По-друге, місце для польотів має бути у кілька разів більшим за стандартні дороги для болідів, тож проєкт потребуватиме неабияких інфраструктурних інвестицій.

Анонсована територія для майбутніх перегонів.

Коменти