Найшвидший суперкомп’ютер у світі створили волонтери проєкту Folding@Home. Кожен із них жертвує потужністю свого комп’ютера для наукової роботи, що може виявитися корисним у боротьбі з коронавірусом. Про це пише The Guardian.

Folding@Home працює над координацією волонтерських зусиль для моделювання згортання білків. Метою проєкту є розуміння причин виникнення різних захворювань, як-от хвороба Паркінсона, цукровий діабет і хвороба Альцгеймера.

До епідемії Folding@Home переживав не найкращі часи через конкуренцію з боку криптовалют та проєкту з пошуку позаземного життя SETI@home.

25 березня, за заявою представників проєкту, сумарна потужність комп’ютерів у мережі перевищила 1 000 000 000 000 000 000 (квінтильйон) операцій за секунду, або ж один ексафлопс.

Сьогодні найпотужнішим суперкомп’ютером вважається Summit, який використовує Міністерство енергетики США. Спільні зусилля волонтерів дали змогу Folding@Home перевершити потужність Summit’a вшестеро. Як виявилося, це був лише початок.

13 квітня спільні зусилля волонтерів із Folding@Home видали потужність у 2,4 ексафлопс. Сумарно це перевищує потужність, яку видає світовий топ-500 суперкомп’ютерів. Усе вдалося завдяки тому, що з початком карантину до участі у проєкті приєднався понад мільйон волонтерів з усього світу.

Новий спалах активності в рази перевершив попередній рекорд, коли Sony вмонтувала програму Folding@Home у PlayStation 3.

Як працює Folding@Home?

У березні цього року Folding@Home оголосив про початок поширення завдань, які стосуються новітнього коронавірусу. Особливі зусилля спрямовані на «голку» вірусу, за допомогою якого він проникає в клітини. Розуміння того, як вірус проникає в клітину може допомогти людству у терапії хвороби.

Зараз ми не знаємо точно, як вірус проникає у наші клітини, однак вже після тижня досліджень ми отримали перші результати. Тепер науці відомий перший етап проникнення – ми побачили, як вірус «роззявляє свого рота»

Ґреґ Боуман, науковий координатор  Folding@Home

Волонтери запускають програмне забезпечення від Folding@Home на домашньому комп’ютері. Програма завантажує, виконує та відсилає невеликі завдання із центрального сервера. Такі дії допомагають швидше визначити фізичну структуру білків.

Складні білки містять один або кілька ланцюжків амінокислот, які згортаються різними способами, створюючи тривимірні фігури. Згортання білку – складний процес, однак «невеликими порціями» з ним може впоратися і звичайний комп’ютер. Саме тому, якщо об’єднати мільйони персональних комп’ютерів, їхня мережа може перевершити суперкомп’ютери, що працюють на уряди різних держав.

Як долучитися?

Достатньо перейти за посиланням, завантажити програму та дотримуватись інструкцій. Ви зможете обрати: згортати білки, як анонім, чи долучитися до змагання команд та отримувати за це бали.

Пізніше можна обрати, на якій хворобі фокусуватися, коли запускати програму та ступінь завантаженості процесора. Попри те, що сторінка англійською мовою, інтерфейс загалом зрозумілий і українець не матиме жодних проблем із приєднанням до проєкту.

Сторінка керування Folding@Home

Також читайте: Нові окуляри з датчиками дозволять виявляти хворих на COVID-19

Коменти