Видання Science Direct опублікувало опис розробки мельбурнських науковців — енергоефективного сонячного димоходу. Дослідники постали перед викликом сучасності: майже п’ята частина усіх енергоресурсів світу витрачається на вентиляцію, опалення або охолодження будинків. Ключове завдання вчених – максимально скоротити загальносвітові енерговитрати на опалення.

Задля досягнення мети спільнота дослідників розробила сонячний димохід – пасивну систему опалення/охолодження, що регулює температуру в приміщенні завдяки природній вентиляції.

Конструкція максимально дружня до поглинання фотонів енергії: скляна стінка димоходу розташована навпроти пофарбованої у чорний колір стіни. Вентиляційні отвори зверху і знизу керують потоками повітря всередині й зовні димоходу для опалення чи охолодження.

Коли сонце нагріває димохід, нагрівається і повітря всередині нього.

Під час роботи науковці розробили й прототип сонячного димоходу, який зможе висмоктувати вуглекислий газ під час пожежі, а також забезпечувати приміщення чистим повітрям.

Наші димоходи мають значні переваги як для людської безпеки, так і для довкілля. Сподіваємося, що наші напрацювання дадуть поштовх збільшенню інвестицій та розвитку сонячних димоходів у всьому світі.

Лон Сі, провідний керівник дослідження

Моделювання рівнів окису вуглецю за ~16 хвилин після початку пожежі. Зверніть увагу на різницю в СО2 із димоходом (вгорі) і без (внизу).

 

Коменти