Ще за часів Другої світової Британія та Сполучені Штати утворили розвідницький союз, об’єднавши зусилля своїх розвідок. Одразу по завершенні війни його підкріпили договором із простою назвою UKUSA. Вже за кілька років альянс переріс в AUSCANNZUKUS і до його складу, крім Британії та США, увійшли ще Австралія, Канада та Нова Зеландія. Оскільки більшість операцій альянсу припадала на контррозвідку та військові операції, він отримав назву «П’ятеро очей».

Кількадесят років тому «очі» досліджували совєцький союз та союзників Варшавського договору, паралельно розробляючи напрямки Тихого океану – В’єтнам та Перську затоку. Один із найгучніших результатів роботи альянсу – повалення режиму Каддафі.

Звісно ж, фінансується альянс із бюджету, себто з податків громадян його країн. Аби запобігти поширенню інформації, спецслужби навіть купляли цілі стартапи та молоді компанії. Їм забезпечували регулярні держзамовлення в обмін на конфіденційність. Однією з таких компаній є Azimuth Security, яка допомогла спецслужбам зламати TOR-мережу.

Сьогодні провідні країни й далі розвивають теорії про відповідальність Китаю якщо не за створення SARS-CoV-2, то за навмисне приховування інформації про спалах епідемії. Так, The Daily Telegraph повідомила, що альянс підготував 15-сторінкову доповідь, де йдеться про перешкоджання появі будь-яких новин про коронавірус з боку Пекіна.

Дослідники Уханського інституту вірусології

У доповіді зазначається, що китайська влада і ВООЗ заперечували докази розповсюдження вірусу ще з грудня 2019-го. Оскільки Австралія планує незалежне розслідування щодо пандемії, КНР погрожує припинити з нею торгівлю.

Цензура в Китаї, як стверджує видання, застосовувалася для видалення із пошуковика (так, у Китаї немає Google, у них свій пошуковик для вільних людей комуністичної республіки) запитів про коронавірус, атипову пневмонію та уханський ринок морепродуктів. На початку цього року Комісія охорони здоров’я провінції Хубей наказала припинити тестування на новий вірус і знищити всі зразки.

Вето наклали також і на публікацію будь-яких досліджень про новий вірус.

Поліція затримувала лікарів, які намагалися попередити громадськість про спалах вірусу, звинувачуючи їх у роздмухуванні паніки та чуток. Публічних спікерів заарештовували. Сі Цзіньпін відкидає будь-які заклики провести розслідування всередині країни.

Лабораторія вірусології P4 в Ухані

Крім того, у доповіді згадується, що 2015 року Австралія фінансувала групу китайських науковців, які досліджували смертельні невиліковні віруси, що передаються людям від кажанів. У результатах їхньої роботи фігурують працівники Уханського інституту вірусології, які виявили зразки коронавірусу, генетично схожі на SARS-CoV-2.

Утім, біда з трьома гетьманами не лише українська. Самі члени AUSCANNZUKUS мають деякі розбіжності щодо джерела коронавірусу. Австралійська сторона схиляється до пекінського сценарію – мовляв, вірус виник на уханському базарі. Американські спецслужби не поспішають з оприлюдненням власних версій.

Розвідка США дійшла висновку, що КНР приховувала дані про COVID-19, аби запастися медичними товарами та ліками.
Пам’ятайте, що вже були історії про те, як Китай заражав весь світ, і у них були випадки, коли лабораторії працювали кепсько. <…> Це не вперше, коли світ вражають віруси через халепу в китайській лабораторії. Розвідницька спільнота має продовжувати перевірку, аби ми були впевнені, що є чіткі докази того, що коронавірус виник у тій лабораторії в Ухані.

Майк Помпео, держсекретар США

Коменти