Поки наші новинні стрічки переповнені новинами по коронавірус, ми часто забуваємо про інші хвороби. А не варто, бо науковці з Британії та Кенії знайшли спосіб зупинити, якщо не викорінити, поширення ще однієї небезпечної хвороби – малярії. Про це пише BBC.

Мікроб, що перешкоджає поширенню малярії, виявили під час вивчення комарів на берегах озера Вікторія, що у Кенії. Він отримав назву Мікроспоридія МБ і проживає у шлунку та геніталіях комах. Мікроспоридії – це грибки, які паразитують на організмі господаря.

Сьогодні ми можемо знайти мікроспоридії у п’яти-дев’яти відсотків малярійних комарів. 

Малярія поширюється через укуси комарів, які впорскують заражену слину у кров. Тому захист комах від збудника малярії означає і наш захист. Спочатку вчені встановили непрямий зв’язок між мікробом та малярією. Детальніші дослідження довели, що мікроспоридія таки захищає москітів.

Коли ми переможемо малярію?

Сьогодні всі наші засоби захисту від малярійних комарів – це антимоскітні сітки та спреї. Це лише підкреслює важливість відкриття британських та кенійських вчених. Щороку мільйони людей хворіють на малярію, та понад чотириста тисяч хворих помирають від неї.

Отримані дані свідчать про те, що наявність грибка в організмі комарів повністю блокує поширення малярії. Людство вже має невеликий досвід застосування бактерій у боротьбі з хворобами. Ми використовуємо бактерію Вольбахія у комарах проти лихоманки Денге та вірусу Зіка

Джеремі Геррен, науковець з Міжнародного Центру фізіології та екології комах

Поки не встановлено точно, як саме працюють мікроспоридії. Вчені припускають, що вони стимулюють імунітет москітів й у такий спосіб допомагають організму боротись з малярією. Також розглядається версія про вплив грибка на метаболізм комарів, що, ймовірно, створює несприятливі умови для малярійного паразита.

Вплив мікроспоридії триває протягом усього життя, що додає науковцям оптимізму. 

Щоби завдати серйозного удару по поширенню хвороби, потрібно заразити щонайменше 40% усіх комарів. Грибок передається як між дорослими москітами, так і від самки до її потомства. Найголовнішою перевагою цього грибка є те, що він ніяк не впливає на життя комарів, і відповідно, на функціонування екосистеми.

Зараз науковці розглядають дві основні стратегії поширення грибків серед москітів:

  • Розпилення спор мікроспоридії над територією, заселеною комарами
  • Лабораторне інфікування самців, які зможуть передати грибок самкам через спарювання

Також читайте: Штучний інтелект навчився музики та випустив перший альбом

Коменти