Вікно запуску (launch window) — це період часу, в який має бути запущена місія до конкретного позаземного об’єкта. Це може бути інший космічний корабель, планета або просто точка в космосі. “Відкриття” такого вікна передбачає не так зменшення фактичної відстані від Землі до потрібного об’єкту, як найменшу кількість перешкод на шляху космічного апарата. Це дозволяє зменшити кількість пального і суттєво знизити вартість місії. Час запуску при цьому чітко вирахуваний, і якщо погода або технічні неполадки не дозволяють його здійснити, місію відкладуть до наступного “вікна”. 

“Марсіанське вікно запуску”, як і будь-яке інше, передбачає можливість найшвидшого та найзручнішого способу подолання потрібної відстані.

В космосі не існує прямих шляхів, бо всі планети рухаються власними орбітами. За інформацією сайту Європейської космічної агенції, щоб дістатися до Марса з найменшими затратами, космічний корабель має вилетіти із Землі в конкретний час, щоб почати подорож еліптичною орбітою навколо Сонця, яка врешті зустрінеться з орбітою Марсу. І щодва роки ми маємо можливість запустити корабель таким чином, щоб він і Марс “прибули” в точку призначення в той самий час, у такий спосіб наче “перехоплюючи” планету на її шляху.

Наступне таке вікно відкриється вже в липні цього року, і якщо коронавірус, економічна криза чи погодні катаклізми не внесуть свої корективи, заплановані місії будуть досить перспективними.

Місія “Mars 2020 Rover” (NASA, США)

Ровер “Perseverance” марсіанської місії NASA вирушить на червону планету для пошуку ознак життя древніх організмів. Конструкція апарата передбачає не просто передачу даних, а й збір зразків ґрунту та каміння для можливого повернення і дослідження на Землі. Окрім цього, він випробовуватиме нові технології автопілота безпечного приземлення для майбутніх місій роботів та людей.

Марсохід за розмірами схожий на автомобіль. Його довжина становить приблизно 3 метри, ширина – 2,7, а висота – 2,2 метра.

В межах місії на Марс також вирушить перший “марсіанський вертоліт”. Апарат прикріплять до “живота” “Perseverance”, а його робота матиме експериментальний характер. Вона буде спрямована на випробування можливостей польотів в марсіанській атмосфері та здійснення аналізу поверхні.

Джерело: NASA Science

За останніми даними, місія перебуває на фінішній прямій і вже почався процес розміщення марсохода та інших компонентів космічного корабля в потрібній конфігурації для ракети United Launch Alliance Atlas V. Період запуску відкривається 17 липня, а приземлення на Марс має відбутися 18 лютого 2021 року. Тривалість місії має становити один марсіанський рік (або 687 земних днів).

Місія Tianwen 1” (CNSA, Китай)

В першу місію від Китаю на Марс вирушить роботизований зонд. Він досліджуватиме марсіанський ґрунт, а також збиратиме інформацію про геологічну будову планети, атмосферу та воду.

Джерело: CNSA

Сам зонд складатиметься з трьох частин: орбітального та посадкового апарата і безпосередньо ровера. Останній матиме 6 коліс, 4 сонячні панелі та 13 наукових приладів для досліджень. Вага апарату становитиме майже 200 кг, а працювати він має протягом 3 місяці.

Точна дата початку місії впродовж вікна запуску поки що невідома, але приземлення зонду передбачається в липні 2021 року.

Hope Mars Mission (MBRSC, ОАЕ)

Запуск зонда Об’єднаних Арабських Еміратів “Hope” стане першою місією країни за межами орбіти Землі. Він досліджуватиме атмосферу та погоду, а також взаємозв’язки з древнім кліматом Марсу. Окрім цього, зонд вивчатиме механізми втрати водню і кисню, нижні та верхні шари атмосфери та її зміни протягом марсіанського дня та року.

Джерело: MBRSC

Розміри апарату – 2,37 м на 2,9 м, а вага становить 1,5 тонни.

Наприкінці квітня зонд вже прибув до Японії, звідки вирушить у подорож на борту ракети Mitsubishi Heavy Industries H-IIA.

Запуск місії заплановано на 15 липня, а після 200-денної подорожі “Hope” вийде на еліптичну орбіту Марса, і з травня 2021-го вивчатиме планету протягом 2-х років. Планується, що місію можна буде продовжити й до 2025 року.

Як ми бачимо, літо буде насиченим космічними польотами, результати яких можуть вплинути на інші марсіанські місії, заплановані на наступне вікно запуску 2022 року. А поки що налаштовуємо свої телескопи на Марс та вже за якихось 6 місяців чекаємо перші приземлення роверів на поверхню червоної планети.

Читайте також: Фіналісти астрофізичних проєктів NASA.

Коменти