Вітаю, нарешті ми доповзли до XIV ст. Це – 1300-ті рр., якщо хтось призабув.
Чому воно важливо? А ось чому: 1301—1308 рр.: Юрій І (Львович), «король Русі, Великий князь Київський, Володимиро-Волинський, Галича, Луцька та Дорогочина» переносить столицю зі Львова до Володимира-Волинського. Укладає два важливі союзи з мазовецьким князем Казимиром Куявським, (одружується з його дочкою Евфімією) та з Тевтонським орденом проти ВКЛ. Утворює окрему від Київської Галицьку церковну митрополію у складі Володимирської, Луцької, Перемишльської, Турово-Пінської єпархій. Чому і це важливо знати-пам’ятати? А тому, що наприкінці XIII ст. київські митрополити перебралися зі зруйнованого монголами Києва до Суздаля.

Крім того, саме в ці роки – від 1307-1377 рр. в західнохристиянському світі відбулися тектонічної сили зсуви.

Перший – знищення 1307 р. ордену храмовників (тамплієрів) – наймогутнішої мілітарної та економічної потуги католицького світу.

твоя історія 61

Князь Данило Галицький

Другий: примусове переведення Папи з Риму до французького Авіньйона. Наслідки: падіння всеєвропейських впливів папства, вихід на лідерські політичні позиції Люксембурзької та Анжуйської династій з центрами в Чехії та Угорщині.

Третій: виникнення нових міждержавних союзів та коаліцій: польсько-угорського союзу проти Чехії (проіснував понад 100 років), союзу Галицько-Волинського князівства з Тевтонським орденом проти ВКЛ в обмін на захист Ордену від Орди. Наслідок: Тевтонський орден закріплює себе як територіальну державу.

Четверте: 1302/1305/1316/1317 рр. (точно невідомо) Константинопольський патріарх засновує для ВКЛ Литовсько-Руську митрополію з центром в Новгородку.

твоя історія 61

П’яте. Тимчасом в Києві (нагадую, це 20-ті рр. XIV ст.) править брат Гедиміна Федір-Гліб, онук Ярослава Мудрого. Реальна влада в руках татарського баскака (це намісник, збирач податків). Сам Гедимін відчайдушно б’ється із Тевтонським орденом. Як на мене, це – перша релігійна війна між європейськими державами.

Шосте, передостаннє, на сьогодні. Відновлене 1320 р. Польське королівство укладає військовий союз з ВКЛ проти ордену. Тевтонів (католицький, між іншим, орден) офіційно засуджує Папа Римський. Наслідок: Польське королівство на підставі рішення папського суду 1337 р. формально відновлює юрисдикцію над окупованими орденом Помор’ям (тобто гарантує на століття вихід до Балтійського моря) та Холмщиною. Такий собі суд ООН, ага…

Ну і насамкінець.1324 р. Помирає Володимир, син Лева ІІ. Династія Рюриковичів на Червоній Русі припиняє існування. В Галицько-Волинському князівстві ще декілька років рулить (але недовго) Болеслав Тройденович (в православ’ї — Юрій). Він – останній з роду П’ястів.

Не забудьте. Чому?

Про це – наступного тижня.

Історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук. Веду авторський телеграм-канал.

Коменти