Після вторгнення російських регулярних військ на територію України потужність нашого флоту мало кого залишає байдужим. Наші військові кораблі, що мали системи ракетного озброєння, відтепер мають і артилерійські установки. Утім, керувати важким озброєнням на кораблі досить дорого, тож для ефективного розподілення ресурсів корабля встановлюють системи керування вогнем (СКВ).

Артилерія наших кораблів («середнячки» 57-130 мм) керує стрільбою за допомогою універсальних СКВ з оптико-електронним та радіолокаційним каналами. Подібну розробку має флот ледь не кожної військово-прогресивної країни – від Німеччини до Швеції.

Такі системи здатні самостійно виявляти та супроводжувати цілі у режимі огляду до 360°, а також інтегруватися з іншими корабельними системами.

Модулі СКВ також вміють визначати наперед запрограмований ступінь небезпеки цілей, брати їх на автосупровід і визначати дані для наведення артилерійських установок корабля. Відтепер подібна система є і в Україні, завдяки розробці ДП «Науково-дослідний інститут «Квант».

Інфографіка від ArmyInform.

 

Дослідники створили радіолокаційно-оптичну систему управління стрільбою (РЛОСУС) для артилерійської установки Stilet. Вона не лише відповідає характеристикам провідних систем світу, але й легко інтегрується з автоматизованою системою бойового управління.

Російські кораблі на українській території швидше підуть на дно.

До речі, декілька років тому провідний німецький оборонний концерн Rheinmetall AG запропонував ДП НДІ «Квант» створити спільне підприємство для виробництва подібної системи, проте наше законодавство не посприяло подальшій співпраці.

Stilet працює за різних метеорологічних умов удень, вночі, і навіть за наявності особливих радіоперешкод. Система автоматично розпізнає повітряні, надводні та берегові цілі та за потреби гатить по них артилерією середнього калібру. Точність вогню  забезпечує автосупровід і генерація координат наведення по цілі, що паралельно документуються. Stilet також вміє контролювати місця падіння своїх снарядів і коригувати вогонь за вимірами відхилень. Звісно ж, метеорологічні та балістичні поправки йдуть «в комплекті».

Наразі ДП НДІ «Квант» виготовило дослідний зразок Stilet, і вже незабаром його тактико-технічні характеристики отримають підтвердження на випробуваннях.

Коменти