Космічний телескоп Габбл є спільним проєктом NASA та Європейського космічного агентства. Він вийшов на навколоземну орбіту 25 квітня 1990 року. Саме тоді науковці змогли побачити космічні об’єкти, не “розмиті” атмосферою Землі. За словами заступника керівника дирекції наукових місій NASA Томаса Зурбухена, телескоп Габбл передає неймовірні дані як про близькі планети, так і про далекі галактики, які раніше неможливо було побачити. Вчений зазначає, що 30 років тому цей запуск був революційним, а зображення, які апарат може зафіксувати, надихають людство на майбутні дослідження й донині.

Саме до цієї річниці вчені опублікували неймовірне зображення під назвою “Космічний Риф”, зроблене телескопом. На ньому можна побачити червону туманність NGC 2014 та туманність NGC 2020, яка є частиною більшої ділянки зоряних скупчень Великої Магелланової Хмари.

“Космічний Риф”, джерело: NASA

Ці об’єкти, які вдалося зафіксувати за допомогою телескопа Габбл, розташовані на відстані 163 000 світлових років від планети Земля!

Як зазначається на сайті NASA, синя туманність на фото була створена зіркою, яка у 200 000 разів яскравіша за наше Сонце. А яскрава частина в центрі червоної туманності є групою зірок, що в 10-20 разів масивніші за нашу.

Чому телескоп Габбл важливий для науки?

За його допомогою було здійснено масу великих відкриттів. Завдяки інформації, зібраній Габблом, вчені виміряли швидкість розширення і прискорення Всесвіту, а також виявили, що чорні діри є поширеним явищем та існують в багатьох галактиках. Він спостерігає за змінами погоди на планетах всієї Сонячної системи та збирає інформацію про атмосфери далеких планет навколо інших зірок.

На сьогодні Габбл зібрав 1,4 млн спостережень, що характеризує його як найінформативнішу космічну обсерваторію в історії людства.

Щокілька років телескопу потрібне технічне обслуговування – за всі роки його існування таких було п’ять. Першу місію здійснили 1993 року, а останню – 2009-го. Тоді Габбла відремонтували й оновили сучасними інструментами та новою електронікою. 

Передбачається, що апарат функціонуватиме й надалі, але наразі вчені планують запустити ще один – потужний телескоп ім. Джеймса Вебба. Вони будуть паралельно працювати над відкриттям нових космічних об’єктів, розширюючи межі наших знань про Всесвіт.

Туманність Південного Краба, джерело: NASA

Hubble Ultra Deep Field, джерело: NASA

Стовпи Творіння, джерело: NASA

Читайте також: Астрономи відкрили найдавнішу надмасивну чорну діру

Коменти