Наявність рідкої води на Марсі вже кілька років є гарячою темою для науковців. Так, радарні дослідження Європейської космічної агенції ще 2018 року виявили під його поверхнею водойму довжиною приблизно 20 км. Вона розташована в південній півкулі планети на Південному Плато. Вважалося, що відкриття саме рідкої води підвищує ймовірність того, що під поверхнею Марсу може існувати життя у вигляді мікроорганізмів.

Але нещодавні дослідження показали, що у випадку з Марсом рідка вода може бути досить агресивною до всіх відомих нам мікроскопічних форм життя. Група дослідників опублікувала статтю в журналі Nature Astronomy, де йдеться, що стабільні рідини на сучасному Марсі не підходять для відомих земних організмів. 

У своєму коментарі для видання Astrobiology автори зазначають, що навіть на Землі життя має певні екологічні обмеження, які можна витримати. Для того, щоб зрозуміти, які умови для цього на Марсі, вчені дослідили хімічний склад стабільних рідин на планеті та проаналізували їхню придатність хоча б для екстремальних земних форм мікроорганізмів.

Науковці в лабораторних умовах дослідили солі, які, ймовірно, є на Марсі, керуючись інформацією про клімат планети з планетарних моделей та даних марсіанських місій. Вони виявили, що концентровані соляні розчини можуть призводити до формування рідкої води на 40% поверхні Марсу, але лише протягом 2% марсіанського року.

Як розчинні солі впливають на марсіанські рідини?

Вчені дійшли висновку, що через низькі температури й підвищену сухість крапля рідкої води на Марсі може миттєво замерзнути, закипіти або випаруватися. Але це лише тоді, коли крапля не містить розчинних солей. Солона ж вода має нижчу температуру замерзання, тому і випаровування буде повільнішим. Дослідники зазначають, що вже помітили докази формування крапель соляного розчину на апаратах, які досліджували Марс. Краплі могли сформуватися в умовах нагрівання пристроїв.

За словами співавтора статті доктора Вінсента Шеврієра, в університеті Арканзасу вже багато років проводяться експерименти в умовах, близьких до марсіанських, тому вчені можуть робити досить точні припущення. Оскільки ж найвища температура, яку зможе витримати концентрований соляний розчин на Марсі, становить -48°C, це вже набагато нижче, аніж температура, яку можуть витримати будь-які відомі нам земні мікроорганізми.

Чому результати цього дослідження важливі?

Дослідницькі апарати, що вирушили на Марс із Землі, могли містити певні мікроорганізми. Якби вони змогли існувати на Марсі, це означало б втручання в систему життєдіяльності планети й безконтрольність їхнього розповсюдження, та могло б мати несподівані наслідки. Окрім цього, такі дослідження можуть вплинути на майбутні плани з колонізації.

Але варто зазначити, що вчені не відкидають можливості існування невідомих нам форм життя у водах Марса. Водночас такі форми можуть існувати й на Землі, але наразі науковці їх не виявили. Тому майбутні місії ще матимуть можливість відкрити життя на Червоній планеті, якщо воно змогло пристосуватися до її агресивних кліматичних умов.

Читайте також: У липні відстань до Марса дозволить вченим запустити туди одразу кілька місій

Коменти