Космічний телескоп Вебба, розробка якого стартувала ще на початку 2000-х, нарешті зібрали в остаточній конфігурації. Його вже помістили у прототип ракети, що доправить апарат на орбіту. Сам телескоп буде першою у світі обсерваторією космічних наук, яку планують запустити вже 2021 року. Вебб є міжнародною космічною програмою за партнерства NASA, Європейської та Канадської космічних агенцій.

Політ відбудеться на ракеті Ariane V, куди телескоп буде максимально компактно складений. Він вважається однією з найскладніших конструкцій NASA, адже, через те, що є занадто великим для будь-якої ракети, Вебб збирається сам по собі. При цьому, перебуваючи в космосі, обсерваторія розгортатиметься крок за кроком до тієї конфігурації, яка дозволить йому почати дослідження позаземних об’єктів.

Джерело: NASA

Як телескоп Вебба готують до подорожі?

Як зазначають розробники, зараз тривають останні стадії проєктування та тестування апарата. Попри на пандемію, яка вже вплинула на терміни запуску космічних програм у багатьох країнах світу, команда NASA проводить тестування кожного компонента апарата, щоб вони могли працювати не лише як велика обсерваторія, а і як окремий елемент.

Оскільки зараз телескоп вже повністю зібраний, техніки та інженери тестують всі можливості управління апаратом. Вони виконують різноманітні етапи рухів і розгортання, які Вебб проводитиме в космосі. Одним з важливих моментів також є екологічні випробування, які включають вплив акустики й вібрацій, що стали можливими на етапі поміщення телескопа до ракети.

Останнім випробуванням телескопа Джеймса Вебба стане розгортання для тестування на Землі, і, якщо результати будуть успішними, він вирушить в космос.

В NASA зазначають, що вживають всіх можливих заходів для забезпечення потрібних умов для роботи під час коронавірусу. Це стосується як роботи команди, так і убезпечення обладнання, адже можливості для тестування в такій ситуації обмежені. Науковці розглядають сценарії зміни графіка запуску проєкту, якщо умови для подальшої роботи будуть несприятливими.

Вважається, що телескоп Джеймса Вебба стане наступником телескопа Габбла, який вже 30 років передає зображення науковцям. Вебб працюватиме разом з Габблом, доки економічні витрати на підтримку останнього будуть рентабельними для NASA та ESA. Після того, як Габбл перестане функціонувати, його роботу продовжить вже новітня космічна обсерваторія, що дозволить і надалі досліджувати глибини космосу.

Читайте також: Уже 30 років поспіль телескоп Габбл передає неймовірні зображення сусідніх галактик.

Коменти