Кажуть, що наука та релігія несумісні. А от дзуськи! Чотирилапий собака-робот від інженерів із Boston Dynamics під проводом новозеландської компанії Rocos упорався із пасовиськом овець. А отже, може й допомогти організувати різдвяну кібершопку. У майбутньому компанія планує вдосконалити технологію Spot, завдяки якій це стало можливим, щоб керувати системою віддалено і подарувати роботам максимальну автономність.

Технологія також дозволить створювати нові робочі місця, збільшувати врожайність (що в наші часи великий плюс) і відстежувати інформацію про рослини на території та моделювати мапи у реальному часі. Працює Spot завдяки технології LIDAR, що дозволяє йому легше орієнтуватися на місцевості та допомагає синхронізуватися з іншими сенсорами.

У майбутньому люди зможуть дивитися на робота-пастушка і керувати ним з будь-якої точки Землі.

Суть технології полягає у розпізнаванні навколишніх об’єктів за допомогою оптичних систем, які базуються на відбиванні світла від предметів. Немов у комп’ютерній грі, лідари спочатку сканують територію довкіл, потім обчислюють дво- чи тривимірну модель простору і будують маршрут за наперед запрограмованими показниками або правилами.

Дослідники відзначають, що роботи постійно оновлюються і навчаються різних функцій. До прикладу, нещодавно подібне дитинча Boston Dynamics навчили пересуватися офісом, чемно відчиняти двері персоналу і перетягувати невеликі вантажі. Технологією також зацікавилась поліція, але в доброму сенсі: правоохоронці зі штату Массачусетс тестують Spot як «мобільний пристрій дистанційного спостереження».

До речі, раніше чотирилапого робота Spot залучали до лікарень Бостона, задля допомоги в лікуванні пацієнтів із COVID-19. Кіберцуцик бігав відділенням і опитував пацієнтів із підозрою на коронавірус. Дослідники запевняють, що це допомогло знизити кількість захворювань у країні.

Коменти

Геннадій

Робопес у першу чергу досліджував територію й мимоходом пройшовся біля овець. Бостон Дайнамікс – у першу чергу військова контора, а не виробник сільгосптехніки. Почитайте відгуки про цю прогулянку робопса від фермерів. Вони кажуть, що взаємодія собак і овець – набагато складніша, ніж у опудала та тупих наляканих тварин