Американські дослідники дійшли такого висновку, коли сканували за допомогою електронного мікроскопа бактерію Streptococcus mutans. Саме вона зазвичай активно провокує виникнення карієсу.

Streptococcus mutans перетворює цукрозу на молочну кислоту, що сприяє розвитку зубних каменів. Бактерія може прилипати до поверхні зуба і тривалий час руйнувати його.

Як зазначають науковці, бактерія міститься в біоплівці на зубі, але під час сканування з’ясувалося, що це не єдиний її метод захисту. Streptococcus mutans формує внутрішнє ядро разом з іншими бактеріями під поверхнею зубного нальоту, створюючи додаткові зовнішні шари.

Шари формуються в каркас, що складається з цукрози. Саме її продукує бактерія, створюючи для себе чудові умови всередині цієї капсули. Виходячи з власних спостережень, вчені зробили висновок, що, перебуваючи у капсулі, Streptococcus mutans повільно демінералізує емаль. На поверхні зуба з’являються білі плями, які зазвичай помічають стоматологи у пацієнтів із карієсом. Саме ці плями і є результатом “роботи” бактерії.

В одному з експериментів дослідники провели антибактеріальну обробку для спостережень за станом бактерій. Виявилося, що під дією препаратів руйнувалася лише капсула, а Streptococcus mutans здебільшого виживала. Тільки коли вдалося зруйнувати зв’язки, що тримали зовнішні шари капсули, антибактеріальне лікування змогло подіяти.

Таким чином, експеримент показав, що звичайного антибактеріального лікування для ефективної боротьби з карієсом може бути недостатньо. Крім цього, результати дослідження можуть вплинути на розуміння й інших полімікробних інфекцій. Це дозволить розробити ефективніші системи лікування і зменшить ймовірність рецидивів у пацієнтів у майбутньому.

Коменти