Мої вітання! Зустрічайте: це – Yersinia pestis, чумна паличка:

чумна паличка

чумна паличка

А це – мапа поширення її варіанта medievalis, народна назва «Чорна смерть»:

Мапа поширення чорної смерті

Мапа поширення чорної смерті

І це вам не COVID-19.

Постійні відвідини medievalis Європи – без віз та попереджень – від Португалії до Москви, від Скандинавії до Візантії почалися в 1346-1347 рр. Поширена думка про те, що збудником став той самий, новий варіант чумної палички — medievalis. Раніше поширеним був інший варіант (anticus), який, зокрема, викликав першу пандемію чуми (т. зв. «Юстиніанову», це VII століття). Припускають, що ця зараза вперше потрапила до Європи в результаті біологічної атаки міста Кафи, проведеної з допомогою мух, тобто стала наслідком використання ентомологічної зброї.

Хай там як, а епідемії чуми вражали європейські країни та Московію що 6—15 років – аж до XVIII ст. А 1771 р. уродженець с. Іванівка Чернігівського повіту однойменної губернії, «благодійник людства» Данило Самойлович ото все припинив.

Деякі деталі:

Але тоді, в XIV ст., пошесть поширювалася з темпом 5 км на добу. Ураження уникли (причин, сказати правду, я не знаю, думаю, внаслідок слабкої заселеності тих територій, але це не точно): Малопольща з центром у Кракові, Литва, Чехія та Угорщина. Загинули чи то 30%, чи то 60% з приблизно 30 млн європейського люду.

Наслідки демографічні, соціальні, економічні, культурні та релігійні, технологічні можемо оцінити хіба що як «надзвичайні». Це і зміни населення Європи на генетичному рівні, надпотужний удар по всій системі соціально-економічних відносин, але водночас і відкриття нових соціальних ліфтів, видимий технологічний та культурний регрес.

Внаслідок пандемії значно скоротилося населення Орди, звідси її політична нестабільність, занепад збройної потуги й, згодом, сходження з арени світової історії. Саме наслідки чуми, а не воєнні перемоги Тамерлана (хоча і їх списати з рахунку неможливо) чи руських князів у ближчій історичній перспективі призвели до занепаду Орди.

Держави, що утворились внаслідок розпаду Золотої Орди

Держави, що утворились внаслідок розпаду Золотої Орди

Значно підупала і Священна Римська імперія німецького народу.

твоя історія 62

Єдиним загальноєвропейським центром впливу залишився хіба Папа Римський.

Натомість, як не дивно, Литва та Польща не потрапили під той нищівний удар. Не буде гріхом великим сказати, що вони переживали щось на кшталт економічного та політичного підйому. Адже саме в ті десятиліття вони почали формуватися як суверенні багатонаціональні, поліконфесійні монархії. А вас COVID-ом налякали…

Авжеж.

До наступного тижня!

Історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук. Веду авторський телеграм-канал.

Коменти