Останні дослідження показують, що довготривалі космічні подорожі можуть негативно впливати на здоров’я астронавтів. Вчені вважали, що найбільше від цього страждають м’язи та зорова система. Нині ж стало відомо, що через низьку гравітацію можливий розвиток дисфункції мозку.

Вчені з Техаського університету провели діагностику внутрішньочерепних змін у 11 членів екіпажу Міжнародної космічної станції. Результати МРТ показали, що, навіть за кілька місяців після прибуття на Землю, мозок астронавтів утримує рідину. Це викликає підвищення внутрішньочерепного тиску. 

Як зазначають дослідники, в стані мікрогравітації рідини організму, як-от, наприклад, венозна кров, не стікають в нижні кінцівки, а навпаки, перерозподіляються в голові. Ці механізми можуть впливати на зміни як всередині ока, так і безпосередньо в черепі.

Саме підвищений тиск може стати причиною набряку зорового нерва та крововиливу в сітківку. Але можуть бути й інші, серйозніші наслідки.

Команда науковців вирішила перевірити свою гіпотезу, провівши МРТ-дослідження астронавтів перед польотом на МКС, а також відразу після їхнього повернення. Далі вчені провели ще кілька досліджень протягом року. Результати показали, що довготривале перебування в умовах мікрогравітації розширює не лише мозок, а й спинномозкову рідину. Найбільше розширення фіксувалося в білій речовині мозку. Ці деформації зберігаються не менше ніж рік після приземлення, що означає вже постійні зміни.

В умовах мікрогравітації внутрішньочерепний тиск не лише збільшив об’єм мозку, але й вплинув на деформацію гіпофіза, що контролює роботу інших залоз організму.

Якщо ж йдеться про спинний мозок, то після тривалого перебування в космосі в астронавтів відзначалося підвищення швидкості транспортування спинномозкової рідини через канал, що з’єднує шлуночки мозку. Через такі порушення може утруднюватися ходіння, з’являються проблеми з сечовим міхуром та може розвиватися деменція. Щоправда, наразі цих симптомів у астронавтів не виявили.

Подальше вивчення процесів кровообігу в організмі людини дозволить розробити методи протидії впливу мікрогравітації. Особливу користь такі дослідження можуть принести не лише астронавтам, але й тим, хто страждає на гідроцефалію та супутні захворювання.

Зараз учені вже працюють над створенням спеціальних механізмів, які можуть “розвантажувати” систему кровообігу та дозволяють відновити нормальне функціонування шлуночків у мозку. Тож сподіваймося на ефективність досліджень та подальші розробки в цьому напрямі.

Читайте також: Бактерії, що викликають карієс, вміють “ховатися” від лікування в зубному нальоті

Коменти