Останній політ у межах програми запусків космічних кораблів багаторазового використання Space Shuttle відбувся в липні 2011 року. Після 30 років роботи й понад ста запусків програму закрили, а всі польоти астронавтів відбувалися за допомогою російських кораблів, що стартували з Казахстану.

Саме після закриття американської програми Росія стала монополістом у напрямі пілотованих польотів на МКС.

27 травня NASA планує запуск корабля американського виробництва, який вже завтра має зістикуватися з міжнародною космічною станцією. Крім цього, це буде перший політ за програмою “Commercial Crew Development”, що передбачає співпрацю NASA із недержавними компаніями.

Як зазначається на сайті агенції, космічний корабель SpaceX Crew Dragon запустять за допомогою ракети SpaceX Falcon 9 із Космічного центру ім. Кеннеді у Флориді. Запуск відбудеться 27 травня о 23:33 за київським часом. Це буде останній пробний політ SpaceX у межах комерційної програми. Особливу увагу вчені приділятимуть аналізу роботи як самої ракети та корабля, так і наземних пускових систем.

Якщо все буде добре, компанія SpaceX зможе пройти сертифікацію своєї системи транспортування і почне здійснювати регулярні польоти на МКС та назад.

У місії візьмуть участь астронавти Боб Бенкен і Даг Герлі, які після прибуття приєднаються до 63-ї експедиції, що зараз перебуває на МКС. Через загрозу пандемії COVID-19 вони провели кілька тижнів на суворому карантині. Також через карантинні обмеження змінили формат брифінгу перед запуском. За словами директора NASA Джима Брайденстайна, в такий унікальний для американської космічної історії момент йому особисто хотілося би бачити як журналістів, так і космічних ентузіастів.

Пряму трансляцію брифінгу та запуску ракети SpaceX Falcon 9 можна переглянути на каналі NASA в YouTube:

Читайте також: У липні відстань до Марса дозволить вченим запустити туди одразу кілька місій.

Коменти

Олександр

Нажаль запуск перенесли :(