У виданні medRxiv.org американські дослідники з Нью-Гейвену опублікували статтю, у якій довели зв’язок між спалахами COVID-19 та концентрацією вірусної РНК в осаді стічних вод. На думку науковців, такий підхід дозволить прогнозувати спалахи пандемії набагато швидше за масові тестування.

Сьогодні американський уряд відстежує поширення коронавірусу зважаючи, зокрема, й на результати ПЛР-тестів. Та чекати на результат тестування доводиться досить довго, а самі протестовані люди зазвичай вже мають симптоми, отже, інфікувалися n днів тому. Відповідно, інфекція поширювалася в оточенні хворого, тому статистика діагностованих випадків відстає від реальних показників на декілька днів і не охоплює все місто.

Тому Єльські науковці запропонували власний підхід до оцінки динаміки коронавірусу – він дозволить стежити за розвитком ситуації у реальному часі. Це стало можливим завдяки аналізу калу людей, хворих на SARS-CoV-2: у ньому міститься вірусна РНК, яка також назбирується і в стічних водах. Відповідно, проаналізувавши неочищену каналізаційну воду, науковці можуть прогнозувати спалахи інфекції на рівні окремих районів буквально наживо, із мінімальною затримкою.

Графік кореляції даних за стічними водами (червоне) і госпіталізаціями (чорне).

Для підтвердження гіпотези автори проаналізували Нью-Гейвенські стічні води на концентрацію коронавірусної РНК, щодня бравши пробу з очисних споруд, що обслуговують понад 200 000 громадян. Порівнявши цифри із даними про госпіталізацію і динамікою нових інфікованих пацієнтів, вони побудували графік.

На ньому видно чітку кореляцію між РНК в осаді стічних вод та даними про госпіталізації та інфікування. Прогноз науковців на три дні випередив пік госпіталізації й на тиждень – виявлення інфікувань. Цього часу цілком достатньо, аби запровадити запобіжні заходи у конкретних регіонах відповідно до «каналізаційної аналітики».

Графік кореляції даних за стічними водами (червоне) і госпіталізаціями (чорне).

 

Коменти