Нещодавно команда китайських геологів втретє виміряла висоту однієї з найвищих гір на планеті. Дванадцять науковців стали єдиними, кому дозволили піднятись на Еверест цього року. Раніше китайська та непальська влади скасували сезон сходження на вершину через пандемію новітнього коронавірусу.

Гора, відома в нас як Еверест, в Непалі має назву Сагарматха, а в Тибеті – Джомолунгма. Гора розташована на кордоні Китаю та Непалу й обидві держави давно сперечаються щодо її розмірів. Непальські вчені враховують висоту льодового покриву, а китайські – ні. Саме тому висота Евересту відрізняється буквально з обох боків кордону: в Китаї вона становить 8 844 метри, а у Непалі – 8 848.

Цифру 8 844 метри поки визнають лише китайські науковці. 

Еверест давно потребує уточнення висоти. Погодні процеси та вітри постійно впливають на снігову шапку гори, а восьмибальний землетрус, який стався тут 2015 року, теж міг внести свою лепту.

Китай – одна з держав, яка має суверенітет над Еверестом. Саме тому ми повинні надати світу точні цифри про висоту гори

Ден Ямінь, геолог

Окрім наукового, китайська експедиція має велике символічне значення, адже нещодавно обидві країни проголосили Еверест «вічним символом співпраці й дружби між державами». Китай та Непал також домовилися, що цього року остаточно узгодять висоту символу міждержавної дружби.

В дослідженнях китайські науковці вперше використовують розробку своєї країни й головного конкурента GPS – BeiDou. Окрім вимірювань, Китай проведе аеродослідження за допомогою радарів, задля уточнення мінерального складу гірських порід Евересту.

Раніше, у травні, китайська компанія Huawei встановила 5G вежу на Евересті, на висоті 6,5 кілометрів. Тепер і на даху світу є надшвидкий мобільний Інтернет.  

Китайські геологи пробули на вершині рекордні дві з половиною години. За цей час вони встановили приймач для отримання сигналів від системи глобального позиціювання та провели геологічні дослідження для визначення товщини льодового покриву.

Очікується, що мине від двох до трьох місяців, доки ми дізнаємося уточнену висоту Евересту. Увесь цей час китайські науковці та їхні закордонні колеги оброблятимуть і аналізуватимуть отримані дані.

Хто міряв Еверест?

Головним питанням точності замірів є товщина снігової шапки Евересту. Щороку вітер, температурні коливання та геологічні процеси типу землетрусів впливають на неї. Перші заміри гори провела індійська експедиція 1954 року. Саме тоді вперше озвучили всім відомі 8 848 метрів.

1987-го італійський супутник використав лазер для виміру висоти Евересту. Дані показали 8 872 метри. Однак із часом виникало дедалі більше питань до методології італійських досліджень.

Виряджання експедиції для замірів Евересту коштує приблизно $250 тисяч. 

Врешті 1999 року своє дослідження провели американці. Національна географічна спільнота наміряла 8 850 метрів висоти гори зі статистичною похибкою у два метри. Цю цифру схвалило чимало відомих картографів та геодезистів.

Американські дані встигли з’явитися на деяких мапах

Китай проводив два дослідження – у 1975 та 2005 роках. Саме 2005-го китайська експедиція наміряла 8 844 метри висоти, з якими не погоджувався офіційний Непал. Врешті за п’ять років науковий конфлікт залагодили укладанням договору про взаємне визнання висот Евересту.

Чи найвищий Еверест?

Мабуть, багатьох навчали у школі, що Еверест є найвищою горою на Землі. Однак тут все залежить від того, хто і як рахує. Сьогодні маємо трьох основних претендентів на звання найвищої точки Земної кулі.

Найвищі точки світу

Найвищі точки світу

Якщо бути точними, то серед науковців Джомолунгма відома, як «найвища гора над рівнем моря». Жодна інша гора не здіймається на таку висоту над умовним рівнем моря, який більшість країн визначає по-своєму.

Висота над рівнем моря в Україні та в більшості пострадянських країн визначається від Кронштадтського футштока, що неподалік від Санкт-Петербурга.  

По той бік Тихого океану, на Гавайських островах лежить вулкан Мауна-Кеа, який має понад 10 200 метрів у висоту. Основа гори лежить майже на шість кілометрів нижче рівня Тихого океану і ця частина прихована від людського ока. Саме Мауна-Кеа вважається «найвищою горою на планеті, якщо рахувати від підніжжя».

Можна також рахувати не від гірського підніжжя чи рівня моря. Як відомо, наша планета не є ідеальною кулею, вона плескатіша біля полюсів. Еквадорський вулкан Чімборасо на два кілометри нижчий за Еверест, якщо рахувати від рівня моря. Однак завдяки тому, що розташований він ближче до Екватора, саме його вершина є «найвіддаленішою точкою від центра Землі».

Також читайте: На варті клімату: як охолоджують дата-центри

Коменти