Вчені вважають, що Європа може мати умови, які дають можливість підтримувати життя на планеті. Місію буде спрямована на детальне дослідження океанічного покриву, оскільки сам космічний апарат не пристосований для безпосередніх пошуків позаземного життя. 

Сучасні дослідження показують, що для підтримки життєдіяльності організмів у природному для нас вигляді, планета має відповідати трьом основним критеріям: мати рідку воду, потрібні хімічні елементи та джерело енергії. У NASA вважають, що Європа може мати вдвічі більше рідкої води, ніж океан Землі. Ймовірно, саме під поверхнею зовнішньої льодової оболонки є солона рідка вода. 

Науковці зазначають, що глибина океану Європи може сягати 15-25 кілометрів.

Щодо хімічної структури, то вона може мати потрібні для живих організмів вуглець, водень, азот, кисень, фосфор і сірку. Вони могли з’явитися в результаті зіткнення з астероїдами та кометами, або ж утворитися під час формування супутника. Сонячне світло, яке є головним джерелом енергії на Землі, може не так сильно впливати на Європу. Енергія цієї планети, ймовірно, забезпечується шляхом хімічних реакцій як на дні океану, так і на поверхні льодової оболонки.

Крім дослідження структури планети, Europa Clipper скануватиме ландшафти для потенційного безпечного приземлення, у разі, якщо людство знайде спосіб подорожувати на такі великі відстані.

План місії

Коли корабель досягне орбіти Юпітера, він зробить приблизно 45 польотів над Європою. Його траєкторія щоразу змінюватиметься, щоб він міг наблизитись до різних місць та зібрати інформацію про всю планету. Після кожного такого маневру зібрані дані надсилатимуться на Землю. Оскільки між кожним підльотом до Європи та надсиланням даних додому є час, науковці матимуть можливість коректувати траєкторію для сканування тих ділянок, що потребуватимуть додаткового вивчення.

За попередніми підрахунками, висота над поверхнею супутника варіюватиметься від 2700 до 25 кілометрів. На корабель також впливатимуть інші супутники Юпітера – Ганімед та Калісто. Вони “допомагатимуть” перенаправляти орбіту Europa Clipper на потрібну траєкторію.

Сам модуль буде майже 6 метрів у висоту, а ширина становитиме 22 метри, з урахуванням сонячних батарей. Вага корабля на старті разом із паливом становитиме 6 тонн. Для того, щоб знизити потужну дію радіаційного поясу Юпітера, все корисне навантаження та електроніка перебуватимуть у спеціальному сховищі, зі стінами, виготовленими з титану та алюмінію для уповільнення ефекту старіння електроніки та радіаційних впливів.

Тож Європа стане однією з перших далеких планет, основною місією дослідження якої є позаземне життя. Крім супутника Юпітера, потенційно водними планетами можуть бути два супутники Сатурна – Енцелад та Титан. Дослідження показують, що Енцелад може мати глобальний солоний океан, який вивільнюється в космос у вигляді струменів, що складаються з частинок льоду. Так само вода під поверхнею може бути й на Титані. Тому, навіть якщо Europa Clipper не знайде фактів, що вказуватимуть на можливість існування  життя на Європі, наша Сонячна система має ще кілька перспективних варіантів. А за позитивного результату місії ми наблизимося до нової ери в космічних дослідженнях.

Читайте також: В NASA зібрали телескоп Вебба, що сам “збере” себе в космосі

Коменти