Обладнання для Лабораторії холодного атома дозволило астронавтам відтворити так званий п’ятий стан матерії – конденсацію Бозе-Айнштайна. Вона виникає за умови, коли газ бозонів охолоджується майже до абсолютного нуля. 

За інформацією науковців, у таких екстремальних температурах атоми об’єднуються в єдине ціле. Крім цього, в атомів з’являються непритаманні їм квантові властивості. Ці атоми можуть допомогти в дослідженнях взаємодії між мікроскопічним світом, регульованим законами квантової механіки, та макроскопічним світом законів класичної фізики.

Вчені намагалися провести такі дослідження на Землі, але наша гравітація може завадити точності розрахунків. Саме тому експеримент вирішили повторити на МКС. Коли астронавтам вдалося відтворити конденсацію Бозе-Айнштайна в умовах мікрогравітації, вони порівняли свої дані з результатами земних досліджень.

Експеримент показав, що в умовах МКС атоми обертаються більш ніж секунду, а на Землі цей процес триває десятки мілісекунд. Цей проміжок часу дозволяє проводити виміри характеристик п’ятої матерії з більшою точністю. Крім цього, зв’язки, що утримують конденсацію Бозе-Айнштайна, в космосі слабші, що дозволяє бозонам охолоджуватись до ще нижчих температур.

Що холоднішими стають умови для цієї матерії, то помітнішими є квантові ефекти, і це дозволяє зрозуміти їхній майбутній науковий потенціал.

Джерело: Daily Mail

За словами вчених, відтворення конденсації Бозе-Айнштайна на орбіті відкриває нові можливості для вивчення квантових газів та квантових процесів. Такі експерименти можуть змінити уявлення про фундаментальні поняття, якими досі керувалася фізика, адже тепер науковці мають можливість порівнювати дані досліджень, проведених на Землі, з дослідженнями в кардинально іншому середовищі. А, з огляду на різницю в результатах проведеного експерименту, це може стати дієвим методом в розширенні знань про базові закони та явища.

Читайте також: Штучний інтелект допоможе астрономам у дослідженні космосу

Коменти