Експерти провели нові розрахунки, за допомогою яких змогли визначити кількість позаземних цивілізацій, які, ймовірно, могли б контактувати між собою і в майбутньому передавати сигнали на Землю.

1961 року астроном Френк Дрейк запропонував своє рівняння для оцінки числа розумних цивілізацій. Воно складається з семи факторів, що розраховуються відносно середнього числа зірок, які протягом року перетворюються в галактики, та часу, впродовж якого цивілізація зможе навчитися надсилати сигнали в космос на достатню відстань, щоб їх могли виявити інші жителі галактики.

Але, за словами авторів дослідження, багато факторів з цього рівняння неможливо виміряти. Оцінка числа розумних цивілізацій могла становити як нуль, так і кілька мільярдів, а це викликає більше питань, аніж відповідей. Тривалий час вчені працювали над уточненням рівняння Дрейка, додаючи до нього нові дані та змінні.

За основу останнього дослідження науковці взяли припущення, що розумне життя формуватиметься на інших, схожих на Землю, планетах приблизно так само, як це відбувалося у нас. Отже, живі організми на цих планетах формуються протягом кількох мільярдів років у процесі еволюції.

Автори дослідження зазначають, що таке припущення, відоме як Астробіологічний принцип Коперника, є справедливим, адже відомо, що формування хімічних реакцій та зірок можливе лише за існування “правильних” умов. Якщо припустити, що розумне життя формується за певними науковими детермінантами, а не випадково, то ймовірним є припущення існування схожих цивілізацій в нашій галактиці. При цьому вони можуть навіть зовні скидатися на людей.

Принцип Коперника полягає у тому, що тіла Сонячної системи не є унікальними, а, отже, у Всесвіті мають існувати планетарні системи з такими ж умовами для зародження та формування розумного життя. 

211 цивілізацій вже зараз можуть передавати сигнали одна одній?

При проведенні розрахунків вчені припустили, що на інших “підхожих” планетах, як і на Землі, життя виникає між 4,5 та 5,5 млрд років після формування зірки. Тож наразі в нашій галактиці Чумацький Шлях існує приблизно 211 цивілізацій, які можуть спілкуватися з іншими. Уточнюючи критерії, вчені дійшли до найімовірнішого числа – це 36 розумних інопланетних цивілізацій. Хоча самі дослідники наголошують, що це число є досить консервативним, бо ґрунтується на тому, як давно наша власна цивілізація почала посилати сигнали в космос.

Цікавим також є висновок, що людство має проіснувати ще щонайменше 6 120 років для того, щоб мати можливість спілкуватися з іншими цивілізаціями в обидва боки. Найближчий “кандидат” для такого зв’язку, за інформацією вчених, може перебувати на відстані приблизно 17 000 світлових років.

Якщо ж вдасться встановити контакт із ближчими планетами, це означатиме, що тривалість існування таких цивілізацій може становити тисячі та мільйони років, що дозволяє їм підтримувати зв’язок протягом сторіч. Такі дані можуть дати шанс і на позитивніші прогнози щодо виживання людства.

Попри те, що підтвердити практично результати дослідження поки що неможливо, такі оцінки роблять реальнішими твердження щодо існування позаземних цивілізацій, з якими ми можемо вступити в контакт. Крім цього, місії на Марс, Сатурн та супутник Юпітера Європу стануть першими кроками до дослідження життя на інших планетах. І, можливо, вже скоро ми ще на крок наблизимося до відповіді на споконвічне питання: чи самотні ми у Всесвіті?

Читайте також: Штучний інтелект допоможе астрономам у дослідженні космосу

Коменти