Концепцію так званої «їжі майбутнього» ще 15 років тому започаткували американці, представивши генетично модифіковану їжу (вже добре знайомі нам продукти з ГМО). Проблеми з харчуванням населення планети, чия чисельність до 2050 року становитиме 10 мільярдів, стають дедалі нагальнішими: річ у недостатній ефективності сільського господарства, яке, за даними Державного об’єднання наукових і прикладних досліджень Австралії, вже 2030-го має бути на 14% продуктивнішим у задоволенні потреб людства.

В майбутньому наш раціон, так само як і продовольча безпека та екологічна харчова промисловість, залежатиме від різних ініціатив.

Ентомофагія

Інакше кажучи – комахоїдство. Як не дивно, до складу борошна, котлет для бургерів і батончиків для перекусу тепер входитимуть комашки з високим вмістом протеїну – цвіркуни, коники та черв’яки. Те, що нам здається диким, у Таїланді, Китаї, Бразилії Мексиці та в деяких африканських – давно звична річ. Розведення комах – чудова альтернатива неекологічній харчовій промисловості. До того ж, воно має всі шанси подолати проблему неправильного харчування у малорозвинених країнах.

Ініціативу ентомофагії підхопили голландський стартап Protix, південноафриканський AgriProtein та французький Ynsect.

За даними FoodIngredientsFirst, швейцарський стартап Essento вже розробив бургери з комах для людського споживання. Фалафель з клопами багатий на білки, жирні кислоти, вітаміни та клітковину.

Фалафель та бургер з комах. Дві упаковки коштують приблизно $9 США.

Фалафель та бургер з комах. Дві пачки коштують приблизно $9 США.

Не алергенні горіхи

Таким є, наприклад, безглютеновий тигровий горіх (земляний мигдаль). Він поширений у Південній Європі, Африці та на Мадагаскарі, а також на Близькому Сході та Індійському субконтиненті. Тигровий горіх – те ж саме, що солодкий мигдаль. Має велику поживну цінність, високий вміст клітковини, олеїнової кислоти, вітамінів С та Е та таких мінералів, як калій та фосфор.

Рослинні замінники м’яса

Нове покоління активно переходить на вегетаріанство. Річ не лише у гуманності щодо екосистем чи до власне тварин: м’ясо, яке ми споживаємо, найчастіше містить велику кількість антибіотиків та інших речовин з безсумнівним негативним впливом. Вперше бургери на рослинній основі, сосиски та «курячі пальчики», що смакують так само, як традиційні м’ясні продукти, виготовила компанія Beyond Meat із Лос-Анджелеса. А каліфорнійський стартап Impossible Foods створив рослинну котлету для бургера, яка шкварчить і кровить як справжня. Продукція цієї компанії навіть вважається кошерною.

Зміна наших харчових звичок зменшить викиди метану, а споживання води скоротиться приблизно в 15 разів.

Водорості

Пристосовані як до морських, так і прісноводних середовищ, а споживання водоростей – потенційне розв’язання проблеми дефіциту їжі. Така сільськогосподарська практика вже поширена в Азії. Водоростями можуть харчуватися люди й тварини, а їх вирощування має всі шанси стати найбільшою у світі галуззю рослинництва.

Cтартапери з Terramino Foods вирощують гриби та створюють з них «лососеву» котлету, яка на смак та зовні нагадує справжню рибу. До того ж, розробникам вдалося відтворити запах лосося.

Вироблений без ГМО Бургер Terramino Foods має високий вміст протеїну та Омега-3 жирних кислот

Вироблений без ГМО Бургер Terramino Foods має високий вміст протеїну та Омега-3 жирних кислот

Проблема надмірної експлуатації рибних запасів планети загострюється так само, як і проблема вмісту забруднювальних речовин (ртуті, мікропластику) у морепродуктах. У цьому сенсі Terramino мають чудовий потенціал – вони нагодують планету, водночас не завдаючи шкоди її екосистемі.

Синтетичне м’ясо

Сподіваючись стримати глобальне потепління і водночас не позбавити задоволення м’ясоїдів, вчені висунули ідею про синтетичне м’ясо, вирощене в лабораторії. Ця інноваційна наукова технологія з’явилася ще 2013-го. Її суть – культивування яловичого фаршу зі стовбурових клітин корів. Вирощене в лабораторії м’ясо виглядає, пахне і смакує як яловичина. Готують його так само, як аналогічний традиційний продукт.

Для створення культивованого в лабораторії м’яса тварині, приміром, свині чи корові, роблять біопсію. Потім стовбурові клітини з цього зразка поміщають до біореактора в лабораторії, і додають туди розчин глюкози, амінокислоти, вітаміни й мінерали.

Вже доступне бронювання столиків у голландському ресторані Bistro In Vitro – першому закладі громадського харчування, де подають стартери, основні страви та десерти (!) із синтетичного м’яса. Щоправда, відвідати Bistro In Vitro можна буде лише з 1 травня 2030-го.

Страва «М’ясні фрукти» з меню Bistro In Vitro – «союз вегетаріанських та м’ясоїдних інгредієнтів»

Страва «М’ясні фрукти» з меню Bistro In Vitro – «поєднання вегетаріанських та м’ясоїдних інгредієнтів»

Водорості, синтетично вирощене м’ясо, рослинні альтернативи м’яса, їстівні комахи та протеїнові батончики цілком можуть стати невіддільною частиною нашого раціону. Що ж до продовольчої безпеки, дефіциту їжі та недоїдання, алергій та захисту біорізноманіття – ці та інші проблеми може розв’язати споживання «чистої» їжі.

Надважливим буде встановлення норм щодо виробництва та постачання цих передових харчових продуктів у різних країнах.

Коменти

Тягнибок

Я не буду такого їсти, а ви?