Кінець ХIV ст., якщо зовсім точно – 1370 р., рік смерті Казимира ІІІ, це така собі «точка повороту» в нашій з вами історії. Річ у тім, що великий реформатор не мав спадкоємця. Ба більше, він став останнім представником королівської династії П’ястів. Якщо пригадуєте, то середньовічна Європа з усім її населенням – це приватна власність 70-80 родин. За відсутності прямого спадкоємця, права на власність небіжчика пред’являли родичі – близькі або далекі.
Династія П’ястів припиняє існування.

Трон переходить до його племінника, 44-річного Людовика Угорського. Він — син сестри Казимира Єлизавети та Карла І Роберта, нащадка французької королівської династії. Титул: Король Єрусалиму, Хорватії, Польщі, Угорщини, Галичини та Володимирії.

Людовик Угорський

Людовик Угорський

У межах свої польських та руських володінь він майже не з’являвся, але… Але за його правління в Галицькій Русі було засновано велику кількість міст та сіл. Для того, аби «наповнити» їх людьми, Людовик проводить політику заохочення колоністів з Польщі та Німеччини. Створює Галицьку римо-католицьку митрополію, дієцезії у Володимирі, Перемишлі та Холмі. Відомий більш ніж повністю монастир біля Ченстохови – його рук справа. Так само як й інтеграційний культ Матері Божої Ченстоховської.

Матір Божа Ченстоховська

Матір Божа Ченстоховська

За переданням, її написав сам Євангеліст Лука в Сіонській каплиці на кришці стола Святої Родини.

Кінець століття – це московсько-литовські війни. Але вони тривали століттями – як повені, засухи або напади чуми. Так що про них ані півслова.

Найважливіше закарбувати в пам’яті термін «Великий західний розкол» або «Велика західна схизма». Оце припало на кінець століття і тривало в наступному (1378-1417 рр.). Суть: з політичних причин різні держави Європи визнавали різних Пап Римських.

Об’єднана команда у складі Англії, Данії, Норвегії, Польщі, Північної Італії, Угорщини, Фландрії грала проти збірної Іспанії (Арагон, Кастилія та Леон, Наварра), Неаполя, Сицилії, Уельсу, Шотландії.

Європа у 1378-1417 роках

Європа у 1378-1417 роках

Гра закінчилася нічиєю, що зафіксували рішення Констанцького собору. Постраждалих двоє — Ян Гус та його сподвижник Ієронім Празький. Їх визнали єретиками та спалили живцем.

Але це ще не все. Далі буде…

Історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук. Веду авторський телеграм-канал.

Коменти