Кожна новина про Червону планету дає чимраз більше надій майбутнім її колонізаторам. Досліджуючи рельєф, вчені заявили про наявність значних водних ресурсів на Марсі 3,7 мільярда років тому. Тепер, завдяки космічному апарату ExoMars Trace Gas Orbiter, науковці вперше стежать за зеленим оксигеновим світінням в атмосфері Червоної планети.

Тут, на Землі, зелене світіння – не надто рідкісне явище. Відомі як полярне сяйво, ці вогники мають зелений відтінок від сонячного світла, що взаємодіє з атомами кисню та азоту в атмосфері Землі.  

Саме світіння утворюється від зіткнення електронів, що надходять в атмосферу від сонячного вітру. Що ближче полюс, то краще видно сяйво.

Ілюстрація художника зображує ExoMars Trace Gas Orbiter, який вперше помітив зелене оксигенове сяйво навколо Марса

Вчені давно прогнозували, що подібне світіння можна побачити навколо інших планет, але їхні яскраві поверхні можуть заглушити колір.

Більшість зеленого сяйва, яке МКС «захоплює» згори, перебуває під кутом, тому спостереження проводили з ракурсу горизонту Марса, а не його поверхні, що дало змогу астрономам побачити приголомшливе явище і навколо Червоної планети.

Науковці використовували передові інструменти: спектрометр NOMAD з додатковим каналом UVIS, що розширює діапазон довжин хвиль від інфрачервоного до ультрафіолетового. Прилади сканували висоти між 20 і 400 км над поверхнею планети двічі щочотири дні. Зелені світлові «викиди», вироблені киснем, спостерігалися в усіх умовах. Найяскравішим сяйво було на висоті приблизно 80 км.

Астроном Хосе Хуан Лопес-Морено з Інституту астрофізики в Іспанії заявив, що відкриття є “стартовою точкою для вивчення фотохімії Марса”, тобто цінним інструментом дослідження взаємодії сонячної радіації з атмосферою планети.

Вчені також зазначили, що подібні експерименти становлять великий інтерес для вивчення атмосфери інших космічних тіл та пошуку на них ознак життя. Вони допоможуть детальніше вивчити атмосферу Марса та згодом будуть використані для планування та запуску місій на Червону планету.

Коменти