На півночі мальовничої Італії, на льодовику Презена, що поблизу Альп, не меншають натовпи людей. Століття тому в тих місцях розкопували останки австрійських солдатів, а сьогодні там розташовані найрозкішніші гірськолижні курорти. Та й це ще не все – цими днями льодовик опинився під загрозою зникнення через глобальне потепління, і про це сигналізує його незвичне забарвлення.

Забарвлення льодовика?

Саме так. Науковці з італійських дослідницьких центрів уже третій рік активно спостерігають за процесами на льодовику, і саме його забарвлення стало характерним показником. Річ у тому, що в льодовиках мешкають та розмножуються різні мікроорганізми, зокрема й водорості. Як-от Ancylonema nordenskioeldii.

Зазвичай крига відбиває понад 80% сонячних променів назад до атмосфери, але що більше у ній водоростей, то більше променів вона поглинає. Глобальне потепління призвело до того, що крига в італійських Альпах почала танути й внаслідок танення рожевіти.

Схожий процес зараз відбувається й у Гренландії, де на крижаному плато виявили зону 400х100 км, утворену зі щільного шару пилу та сажі. Цей шар так само збільшив світлопоглинання криги та посприяв зростанню водоростей.

Принцип досить простий: крига тане швидше через будь-який фактор, який її затемнює.

Дослідник бере пробу рожевого снігу на льодовику Презена (Джерело – Miguel Medina/AFP)

Планета перегрівається, і водорості у льодовиках нам точно не потрібні. Науковці припускають, що річ не лише у глобальному потеплінні, але й у локальному невігластві: наразі вивчаються гіпотези про шкоду від туристів та від роботи підіймачів.

Невже все пропало?

Загалом висновки кліматологів невтішні. Льодовик Презена тане вже котрий рік, і його рожеве забарвлення водоростями Ancylonema nordenskioeldii стає останнім дзвіночком. Кліматичні зміни стають дедалі очевиднішими, а атмосферні явища деінде мають тенденцію погіршуватися.

Утім, деякі науковці все ж таки шукають рішення. Торік видання Science Advances опублікувало дослідження, в якому вчені намагаються з’ясувати як спинити танення льодовиків Антарктиди. Змоделювавши природні процеси, фахівці дійшли висновку, що навіть за найсуворіших кліматичних правил для усіх країн світу танення не припиниться. Воно не буде посилюватися, але вже нагріта вода все одно сприятиме таненню льодовиків.

Як варіант «пофіксити цей баг» дослідники пропонують неймовірно потужний снігопад. Завдяки математичному моделюванню вони виявили, що 7400 мільярдів тонн снігу, які могли б випасти за 10 років, дозволили б змінювати рівень моря на 2 мм щороку.

Водорості Ancylonema nordenskioeldii (Джерело – Nature)

Наразі не існує приладів, здатних впоратися із таким завданням. За оцінкою авторів статті, лише на перепомпування води доведеться витратити понад 145 ГВт енергії – не кажучи вже про опріснення і заморозку. 

Коменти