Уявімо, що у вас немає можливості погуляти під дощем чи поплавати у морі, озері й взагалі у будь-якій водоймі. Для невеликої групи людей це реальність. Вони страждають від надзвичайно рідкісної недуги – аквагенної кропив’янки, чинник виникнення якої – вода.

Аквагенна кропив’янка викликає подразнення або висип на шкірі, коли шкіра хворого контактує з водою. Ураження сверблять і болять, а рецидиви захворювання можуть супроводжуватися головними болями та відчуттям печіння шкіри.

У важчих випадках питна вода може викликати дихальну недостатність, утруднення ковтання або хрипи. 

На жаль, лікування досі не існує. До того ж, конкретна причина виникнення хвороби наразі невідома.

Здебільшого недуга вражає жінок, незалежно від їхнього віку чи кольору шкіри. Температура і походження води теж не грають ролі. Коли вода потрапляє на шкіру хворого, алергічна реакція не забариться: минає від 1 до 15 хвилин, і уражене місце покривається висипом, як після жаління кропивою. У декого організм реагує навіть на виділення поту чи сліз.

Вперше захворювання описали 1964-го, і з того часу було задокументовано лише 100 випадків у всьому світі. Та насправді хворіє набагато більше людей, адже, за словами лікарів, приблизно 70% алергіків за допомогою не звертаються.

Чи може вода викликати алергію?

Приклад алергії на воду

Лікарі діагностують аквагенну кропив’янку, роблячи простий тест: вони наносять воду на шкіру безпосередньо або мокрим паперовим рушником і спостерігають за реакцією протягом 30 хвилин. Потім медики намагаються визначити причину реакції – спровокувала її температура рідини чи тип (водопровідна, дистильована вода або фізрозчин). Це допомагає лікарям виключати інші види кропив’янки або шкірних висипань.

Лікування недуги вчені поки що не винайшли. Проте існують інші способи, здатні мінімізували біль та висипання хворого. Пероральні антигістамінні препарати, місцеві кортикостероїди, ПУВА терапія, яка поєднує медикаментозний препарат псорален з ультрафіолетовим світлом, епінефрин, УФ-випромінювання та інші методи використовуються для зменшення сили реакції. Їхня ефективність, щоправда, залежить від організму хворого.

Людям з аквагенною кропив’янкою все-таки доводиться жити звичайним життям – пити звичайну воду і приймати ті ж самі водні процедури. А проте навіть після душу нашвидкуруч тіло може обсипати, байдуже як хутко хворий витерся рушником.

Існують й інші дивні алергічні реакції, викликані, наприклад, потраплянням сонячного проміння на шкіру. Але хто б міг подумати, що існують люди, в яких алергію викликає вода – те, з чого складається їхній організм.

Коменти