Цього року надходять тривожні новини з півдня Африки – лише за кілька місяців у Ботсвані знайшли понад 350 мертвих слонів. Майже усі лежали долічерева, а отже, смерть настала раптово. Більшість трупів виявили поблизу річки Окаванго – спеціально захищеної зони для слонів – але жодного зв’язку смертей із територією науковці не знайшли.

Існують гіпотези про невідому хворобу, яка зненацька вбиває слонів; про активізацію браконьєрів, які отруюють тварин для добування слонячих кісток; однак припущення залишаються припущеннями, а причину з’ясувати складно.

Невже смерть слонів настільки загадкова?

Не лише смерть, але й місце події. Раніше Ботсвана була просто «раєм для слонів» – на її території жило понад 135 000 Loxodonta africana, хоча в інших куточках планети слонів залишалися одиниці. Ці тварини є найбільшими наземними ссавцями – їхня маса сягає 12 тонн, довжина тіла становить 7,5 метрів, а висотою вони з двоповерховий будинок. Їхній вік визначають за розмірами тіла, довжиною бивнів і станом зубів; у середньому вони живуть 65 років.

Панорама випадків смерті слонів біля річки Окаванго (Джерело – The Guardian)

Науковці мають кілька пояснень трагічним подіям. 2019 року понад сто слонів Ботсвани загинули під час спалаху сибірської виразки. Її збудником є бактерія Bacullus anthracis, яка провокує запалення на шкірі та внутрішніх органах. Деякі науковці припускають, що у справі замішана ця бацила. Уряд, зі свого боку, заперечує цю версію, і недарма: від сибірки навряд чи помирають на ходу.

Сибірська виразка під мікроскопом (джерело – Wikimedia)

Ще одна версія, опублікована у The Guardian, говорить про невідому науці хворобу: місцеві мешканці бачили, як слони ходили колами, що не є для них природним. Ймовірно, ця невідома хвороба вражає нервову систему тварин і впливає на роботу мозку. Найнебезпечніше те, що невідома хвороба може загрожувати й людям.

А люди можуть бути небезпечними для слонів?

Цілком. Третя гіпотеза пов’язана із браконьєрами. Річ у тім, що останнім часом слони стали частіше нападати на людей, внаслідок чого влада Ботсвани зняла низку обмежень для мисливців.

Зазвичай браконьєри та мисливці використовували досить важку отруту – ціанід – аби безпечно різати слоненят на сувеніри. Та у цьому разі теорія не виглядає правдоподібною, адже бивні та інші кінцівки цілі. А от стерв’ятники та гієни, що поїдають трупи слонів, цілком могли отруїтися м’ясом.

Стадо біля Окаванго (джерело – National Geographic)

Екологи стурбовані бездіяльністю уряду Ботсвани, який, за їхніми словами, навіть не відправив зразки трупів слонів для виявлення причин смерті. У разі виявлення і поширення невідомої донині хвороби захисники природи цілком логічно покладуть відповідальність на владу.

Влада, своєю чергою, говорить, що зразки вже давно відправлені, але коронавірусна пандемія гальмує увесь процес. У будь-якому разі, результати обіцяють отримати до кінця літа 2020 року.

Коменти