Про те, що собачий рік не тотожний семи людським, стверджували учені ще 2014 року. Вже тоді такий спосіб зіставлення піддавали суворій критиці.

Якби людський вік собаки можна було дійсно порахувати множенням на 7, то люди могли б розмножуватися з 7 років і жити до 150! 

На  відміну від людей, собаки швидко стають дорослими, але досить повільно старішають. Тому полічити вік вашого собаки відносно людського важче, ніж здається на перший погляд. Але, на щастя, нещодавно вчені знайшли спосіб це зробити.

Науковий журнал «CellSystems» опублікував статтю, де на основі генетичного дослідження було виведено нову формулу підрахунку. Оскільки графік співвідношення собачого і людського віку не буде лінійним через різні темпи старіння, учені запропонували зображати його у вигляді логарифмічної функції.

Щоб полічити «людський» вік вашого улюбленця, помножте натуральний логарифм його звичайного віку на 16 і додайте до цього добутку 31.

В основу формули ввійшли спостереження за молекулами, які називаються метильними групами. Вони накопичуються в організмах собак і людей з плином старіння. Якщо рахувати натуральний логарифм бажання не маєте, можете просто зіставити вік через графік.

Логарифмічний графік, що ставить у відповідність собачий та людський вік. Для прикладу є ілюстрації з собакою лабрадором та актором Томом Хенксом.

Зіставлення собачого та людського віку

Ідея використати цей метод належить біоінженерці Тіні Ванґ з Каліфорнійського університету. Жінка проводила досліди разом зі своєю домашньою улюбленицею  — собакою Беллі. Протягом низки експериментів команда Тіни вивчала геноми понад 100 лабрадорів-ретриверів за допомогою зразків крові, аналізуючи накопичення у ній метильних груп.

Варто звернути увагу, що досліджували собак відносно великих порід. Менші породи (наприклад, чихуахуа) дорослішають швидше і живуть менше. Тому обрахований такою формулою вік мопса може бути не таким точним, як вік вівчарки. І хоча метод потребує додаткового тестування на інших породах собак або навіть видах тварин, він уже потенційно корисний для ветеринарних та суміжних із ними наук.

На думку дослідників, вивчення молекулярних структур може допомогти лікувати вікові захворювання собак, а також дозволить добирати ліпший штиб лікування, зважаючи на собачий вік.

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти