Ми вже писали, чому липень дуже вдалий місяць для запусків місій на Марс. Однією з таких місій є запуск Об’єднаними Арабськими Еміратами зонду Al-Amal (Аль-Амаль) у межах Emirates Mars Mission (EMM).

hope mars mission аль амаль ОАЕ

Трансляція розпочнеться 14 липня о 21:00 на офіційному ютуб-каналі місії, а запуск ракети заплановано на 23:51 за київським часом. Якщо місія пройде успішно, то Космічна Агенція Об’єднаних Арабських Еміратів стане п’ятою у світі, яка досягла марсіанської орбіти.

Чому за цим варто спостерігати?

Щонайменше тому, що новий гравець долучається до космічних перегонів. П’ять років тому ОАЕ заявили, що приділятимуть більше уваги космічному сектору — вони планують освоїти космос і, зокрема, Марс. За планами ОАЕ до 2117 року тут має з’явитися перше людське поселення. Ну що ж, амбіційність та постнафтова економіка в дії.

Звичайно, що відправляння зонду на орбіту Марса вже не є шалено-інноваційною новиною. Але EMM – визначна подія для арабського світу, оскільки ОАЕ стануть першою арабською країною, яка очолить міжпланетну місію. Поза тим, крапля інноваційності в цьому усе ж таки є. Але про це пізніше.

Апарат Аль-Амаль розробили більш ніж 150 інженерів та вчених Космічного центру ім. Мохаммеда ібн Рашида (Дубаї). Щоправда, не на сто відсотків самостійно, а за підтримки Лабораторії атмосферної та космічної фізики при Університеті Колорадо (США). Зокрема, консультував розробників Майкл МакГрет, що працював над Вояджер-1, Кассіні та ін.

hope mars mission аль амаль ОАЕ

Два ступені ракети H-2A готуються до запуску зонду Аль-Амаль

Запускатимуть зонд з острівного архіпелагу Танеґасіма, що у Японії. Там розташований найбільший японський космодром, який має два стартові комплекси для запуску ракет (Йосінобу й Осакі). Запустить зонд Аль-Амаль японська ракета-носій H-2A, яка має «за плечима» десятки успішних запусків.

Коронавірус та пандемія, звичайно ж, могли стати на заваді. Дослідники вже почали готуватися до найгіршого: шість років роботи й вони пропустять своє вікно запуску (launch window). Але, на щастя, запуск має відбутися за планом.

Передпроєктна робота над місією «Аль-Амаль», що з арабської перекладається як «надія» («hope»), почалася 2013 року. 2014 року вже оголосили про наміри запустити зонд десь влітку 2020 року. And, here we go.

Зонд має долетіти до цілі в грудні 2021 року — цього ж місяця, 1971 року, було проголошено державу ОАЕ. Таким чином, Аль-Амаль досягне Марса якраз на 50-тиріччя країни.

#ArabsToMars

Все почалося з правителя Дубаї, шейха Мохаммеда, який змінив свою світлину на промо-фото місії «Hope Mars Mission. Arabs To Mars»:

На світлині використано червоний колір та пейзажі планети — зрозуміло ж, це натяк на Червону планету. Логотип огорнутий національним прапором ОАЕ. Щоб ви розуміли всю серйозність ситуації: шейх Мохаммед, вперше за 11 років існування свого облікового запису у Твіттері, змінив світлину. Вперше за 11 років, Карле!

Далі цей флешмоб підхопив наслідний принц Дубая і… понеслося! Світлину також змінили офіційні акаунти поліції Дубая, управління доріг та транспорту Дубая, Міністерство фінансів, Міністерство освіти, Міністерство внутрішніх справ, віцепрем’єр та інші урядовці.

І справді, йдеться не про досягнення зондом орбіти Марса, а про амбітний та інноваційний проєкт, що є частиною диверсифікації ринку нафти.

А також про позиціювання ОАЕ як конкурентоспроможної держави, про зміцнення економіки, покращення дослідницького потенціалу і, найголовніше, — укріплення культури та почуття гордості за свій народ 

У чому полягає місія?

Після запуску, тільки-но апарат покине атмосферу Землі, він розкриє свої «крила» — сонячні панелі для живлення і рухатиметься зі швидкістю 121 тис. км на годину. Зонд подолає приблизно 600 млн км за сім місяців. У лютому наступного року Аль-Амаль протягом пів години позбуватиметься половини свого палива, щоб пригальмувати та потрапити на еліптичну орбіту Марса.

hope mars mission аль амаль ОАЕ

На орбіті Марса він перебуватиме протягом одного марсіанського року — 687 земних днів (= майже 2 земних роки). Один оберт навколо орбіти триватиме трохи більш ні дві земні доби – 55 годин. Є вірогідність, що місію продовжать до 2025 року. Аль-Амаль рухатиметься еліптичною орбітою в межах від 20 тис. км у найнижчій точці та 43 тис. км у найвищій.

Вчені розробили траєкторію руху так, щоб вони могли досліджувати Марс 24/7, день і ніч — цього ніхто не робив раніше. 

За цей час Аль-Амаль назбирає достатньо інформації щодо верхнього та нижнього шарів атмосфери та клімату Червоної планети. Мало того, що ми зрозуміємо як атмосфера змінюється протягом року, так ще і поглибимо знання про те, яким був клімат на планеті тисячі років тому. Результати місії обов’язково будуть відкриті для глобальної спільноти дослідників космосу.

Технічні характеристики зонду

Аль-Амаль важить 1350 кг, а з пальним — усі 1500 кг. Він має ширину 2,37 метра та висоту 2,9 метра.

hope mars mission аль амаль ОАЕ

При собі зонд має три інструменти:

  1. Камеру Emirates eXploration Imager (EXI), для дослідження марсіанського пилу та озону
  2. Спектрометр Emirates Mars Infrared Spectrometer (EMIRS) для досліджень в інфрачервоному діапазоні, що вимірюватиме рівень кисню та водню. Можливо, це допоможе зрозуміти чому ці два елементи покидають атмосферу планети. З цією інформацією можна буде розв’язати проблему нестачі води на Марсі, оскільки кисень та водень — складники води.
  3. Пристрій Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer (EMUS) для досліджень нижніх шарів атмосфери в ультрафіолетовому діапазоні. В цьому й полягає крапля інноваційності місії —  нижня атмосфера ще не була досліджена в такий спосіб.
hope mars mission аль амаль ОАЕ

Спектрометр Emirates Mars Infrared Spectrometer (EMIRS)

ОАЕ та космічна діяльність

Не обмежуйте свої амбіції — і ви зможете досягти навіть космосу

Шейх Мохаммед

Для ОАЕ це перша серйозна місія з дослідження космосу. Але далеко не перша робота у космічній галузі. Емірати регулярно розробляють та запускають супутники на земну орбіту. А 2019 року першим астронавтом з ОАЕ, що побував у відкритому космосі, став Хазза аль-Мансурі.

Омран Шараф, керівник місії, цілковито розуміє усі ризики. Він зауважив, що 50% усіх місій на Марс були провальними й тому сподіватися на стовідсотковий успіх не буде. Але ж річ не тільки в тому, щоб долетіти до Марса (хоча це також не завадить), а щоб дати надію на технологічне майбутнє.

https://twitter.com/HopeMarsMission/status/1281190130506702851

Молодь, безробіття та космос

Річ у тім, що Емірати, як і деякі сусідні країни, намагаються злізти з «нафтової голки», переформовуючи свою економіку з oil-based (нафтова економіка) на knowledge-based (економіка знань). Нині ОАЕ видобувають близько 2,9 млн барелів нафти щодня.

Як заявила Сара Амірі — наукова керівниця місії та голова Ради вчених ОАЕ, — цей марсіанський проєкт має вмотивувати арабську молодь досліджувати космос та будувати кар’єру в космічній галузі.

До речі, середній вік інженерів, що працювали над створенням Аль-Амаль — 27 років.

І молодь тут згадується не просто так. В арабських країнах і справді дуже багато молоді, особливо у порівнянні з європейськими державами. Понад 30% населення арабського світу — це молоді люди, віком від 15 до 30 років. В одній лише Саудівській Аравії 60% населення ще не досягнули 30 років.

Загалом молодь є освіченішою, ніж попередні покоління. Але має шалені проблеми з працевлаштуванням і, відповідно, з фінансовим становищем. 2016 року середній рівень безробіття був в межах 30%. В арабських країнах 100 млн людей віком від 15 до 30. А 13 млн дітей, віком від 6 до 15 років, не ходять або взагалі ніколи не ходили до школи. На це є дві основні причини — чиїсь батьки не можуть дозволити це фінансово або живуть у місцевостях, де тривають збройні конфлікти.

Ми живемо в доволі турбулентному місці — місці, де сотні мільйонів молодих людей до 35 років шукають можливості та роботу. Їхніми талантами можуть зловживати безчесні групи, наприклад, для тероризму чи екстремізму. Ця місія має забезпечити зовсім інший спосіб функціонування нашого регіону та надати більше можливостей для молоді. Саме тому місія називається «Надія».

Сара Амірі

Зараз дуже важливо інвестувати у добробут, розвиток та освіту молоді, щоб у довгостроковій перспективі зробити цей регіон стабільнішим, надійнішим та безпечнішим. 

Тому заохочення молоді до STEM є гарною стратегією. ОАЕ прислуховується до молоді. Їхні інтереси, певним чином, є ядром нових державних програм та ініціатив.

Основна мета полягає в тому, щоб ця місія [EMM] викликала кардинальну зміну світогляду молоді, щоб це стало кроком до створення культури досліджень та розробок для підтримки створення інноваційної, креативної та конкурентоспроможної економіки, заснованої на знаннях.

Омран Шараф

Коменти