У вересні 2016-го китайська компанія ByteDance запустила TikTok – платформу для створення коротких мобільних відеокліпів. Відтоді додаток завантажили понад 2 мільярди разів, а 680 мільйонів осіб активно користуються ним щомісяця, проводячи в середньому у TikTok 45 хвилин щодня. Такими показниками не можуть похизуватись «ветерани» Інтернету – Інстаграм, Твіттер чи Фейсбук.

TikTok дозволяє користувачам відчути себе рок-зірками – проте лише на 15 секунд. Що ж до грошової вигоди – і власники, і популярні юзери застосунку заробляють немало. Увага рекламодавців, здатних платити сотні тисяч доларів за відео 16-річному блогеру, прикута до сервісу вже давно, а вартість TikTok за оцінками 2019 року сягала $75 млрд США.

Якщо ви наважитесь публічно розкритикувати TikTok, цільова аудиторія платформи назве вас старомодним. А проте, додатку потрібна об’єктивна оцінка. TikTok із сумнівною політикою конфіденційності порушує приватність користувачів (41% з яких має менш ніж 24 роки), збираючи та використовуючи їхню особисту інформацію.

Збройні сили США забороняють особовому складу користуватися додатком, а Ізраїльська компанія з кібербезпеки Check Point дослідила TikTok і зробила висновок, що персональна інформація користувачів застосунку в небезпеці. Уряд США також узявся за розслідування.

Генеральний директор і співзасновник новинного онлайн-сервісу Reddit Стів Хаффман описує TikTok як “принципово паразитарну програму, котра завжди прослуховує своїх юзерів” і застерігає від встановлення того, що він називає “шпигунським програмним забезпеченням”. Apple помітила за TikTok використання механізмів захоплення буфера обміну для шпигування за мільйонами користувачів. Інші розслідування показали схожі результати: норми цензури щодо контенту 15-секундних відео визначаються урядом Китаю і є відкрито дискримінаційними.

Експерт з кібербезпеки, який розробив додаток, попереджає людей триматися якомога далі від TikTok. І все ж таки додатком захоплюється щораз більше користувачів. 

Невже TikTok – бомба сповільненої дії?

Які дані збирає TikTok?

1 січня 2020 року служба соціальної мережі оновила свою політику конфіденційності, щоб чітко вказати, яку інформацію збирає застосунок та як компанія її використовує. На офіційному сайті TikTok зазначено:

Дані отримуються під час створення облікового запису та використання платформи. Ми також збираємо інформацію, якою ви ділитесь з нами зі сторонніх соціальних мереж, а також технічну та поведінкову інформацію про ваше використання платформи. Компанія отримує дані, що містяться у повідомленнях, надісланих через TikTok, та інформацію з вашої телефонної книги, якщо ви надаєте нам доступ до неї.

Тобто TikTok може володіти не лише базовою інформацією, наданою користувачем під час реєстрації у додатку (наприклад, знати його ім’я, вік, електронну пошту та номер телефону), але також і даними, отриманими з різних соціальних мереж – Facebook, Twitter або Instagram, якщо юзер вирішить зв’язати свій обліковий запис TikTok з іншими платформами.

Той факт, що додатком володіє китайський гігант ByteDance, не може не викликати додаткових підозр у країн Заходу. За перше півріччя 2019 року компанія заробила понад 7 мільярдів доларів США; вона – конкурент для інших китайських технологічних стартапів. З огляду на масштаби діяльності ByteDance, можливість доступу Пекіну до інформації користувачів стає очевидною, але поки що не підтвердженою. Не забуваймо і про традиційні мотиви соціалістичного Китаю 21-го століття: контроль, цензура і дискримінація.

Дискримінація у найпопулярнішому додатку?

TikTok зіткнувся з критикою після того, як відео продемократичних протестів у Гонконзі та відео, пов’язаних з розправою на площі Тяньаньмень та незалежністю Тибету, були заблоковані додатком. Марк Цукерберг, генеральний директор Facebook, назвав додаток дискримінаційним.

Американський сенатор Джош Хоулі припускає, що TikTok не є незалежним від уряду Китаю і цензура контенту прямо залежить від політики Пекіну. Позицію Хоулі поділяє Алекс Стамос, директор Інтернет-обсерваторії Стенфорда та колишній головний співробітник служби безпеки в Facebook.

17-річна жителька Нью-Джерсі Фероза Азіз стверджувала, що TikTok заблокував її відеопост, де дівчина привертала увагу до табору уйгурів у Китаї. Уйгури – це мусульманська меншина на північному заході Китаю, яку Пекін ув’язнює у «таборах перевиховання», репресує, переслідує та залучає до примусових робіт.

TikTok звинувачення відкидає, стверджуючи, що відео заблокували через помилку.

Публікація Ферози Азіз із приводу видалення її TikTok-відео у Твіттері

У грудні 2019-го німецький вебсайт Netzpolitik повідомив, що TikTok приховував контент, створений інвалідами, представниками ЛГБТ+ та людьми із зайвою вагою.

Прессекретар TikTok Хіларі Маккуайд сказала, що компанія тимчасово реалізує таку політику через «збільшення знущань з особливих юзерів». Замість того, аби захистити людей з обмеженими можливостями або нетрадиційною орієнтацією та просувати їхній контент, додаток просто робить його невидимим. Якщо зовнішній вигляд користувача на публікації чи середовище фільмування непривабливі, відео не рекомендуватимуть новому юзеру.

З одного боку, захисники додатку стверджують: TikTok удосконалив політику конфіденційності в найновішій версії платформи, розв’язав ключові проблеми, пов’язані з безпекою інформації користувачів. З цим погодилися в Check Point – після відповіді компанії на публікацію дослідження, яке виявило: через недосконалу систему безпеки хакери використовували інформацію користувачів, звісно ж, без згоди юзерів на поширення.

Прессекретар додатку Хіларі Маккуайд заявила, що компанія відмовиться від політики приховування контенту «особливих» користувачів на користь нового підходу, який включатиме можливість скарги та блокування хейтерів. Однак ніхто не дає гарантій, що ваш обліковий захист із розважальними відео не видасть нової інформації ByteDance; ніхто не впевнений, захищений він від хакерів чи ні, допоки чергове дослідження не опублікують занепокоєні IT-фахівці. Те ж саме стосується і дискримінаційних моментів.

На сьогодні використання TikTok заборонене в Індії та Індонезії, а палкі фанати додатку зі Штатів чекають на рішення Трампа. У нас є всі підстави вважати, що платформу можуть заблокувати й там.

Коменти

Юрко

Повністю згідний, що треба триматися подалі від TikTok, та й зрештою загалом якнайменше узалежнюватися від закритих герметичних платформ, які «викачують» дані. Невеличке запитання щодо статті: “Експерт з кібербезпеки, який розробив додаток, попереджає людей триматися якомога далі від нього. І все ж додаток захоплює щораз більше користувачів.” ­— хто мається на увазі? Також, не зовсім підтримую схвалення інтернет-цензури, про яку йдеться в останньому абзаці.