Попри те, що 3D-принтер – це порівняно новий винахід, він швидко знаходить нові сфери застосування та поступово захоплює цілі галузі. Сьогодні ця технологія широко застосовується для друку невеликих легких предметів, деталей чи сувенірів.

Однак 3D-принтер може друкувати й великі речі. Принаймні так вважають бельгійські інженери. Щоб підтвердити свою думку, вони вирішили зробити щось справді амбіційне. Двоповерховий будинок… чом би й ні?

Друк цього будинку – це своєрідна заява. Ми хочемо показати потенціал 3D-принтерів для всієї галузі будівництва. Адитивні технології вже використовуються у багатьох важливих сферах і ми хочемо, щоби будівництво їх наздогнало

Еміель Асьйоне, керівник проєкту

Для друку будинку інженери використали портальний принтер данської компанії COBOD. Основною відмінністю портальних 3D-принтерів є те, що вони набагато більші від звичайних. Також портальні 3D-принтери мають головку, яка рухається віссю X, та кріплення, що рухається осями Y та Z.

Гігантський принтер розміром 9.5 на 9.5 метра друкував стіни та підлогу будинку упродовж трьох тижнів. Дах і вікна довелося встановлювати «старомодним» способом. Будинок може похвалитися тим, що на нього легко встановити сонячні панелі та підігрів підлоги.

Що робить цей будинок унікальним? Досі всі будівлі, які друкували на 3D-принтерах були одноповерховими або їх збирали з надрукованих окремо частин. Наша будівля надрукована одним принтером на одному місці

Еміель Асьйоне

Хоча інженери називають будівлю «домом», вони визнають, що цей термін не повністю відповідає її суті. Площа будинку становить понад дев’яносто квадратних метрів і його планування мало призначене для життя, зате чудово підходить для виставок, конференцій та інших заходів.

Асьйоне вважає, що його проєкт може стати поштовхом, і в майбутньому 3D-принтер на будівництві буде так само поширеним, як і будівельний кран. Зі зростанням населення зросте й потреба у доступному житлі, а одним із розв’язань цієї проблеми можуть стати саме адитивні технології. Вони дозволять будувати швидко, надійно та різноманітно.

Перевагою 3D-друку будинків є те, що це зовсім нескладно. Ви зможете швидко надрукувати кілька будинків і зробити кожен із них унікальним, без суттєвого збільшення вартості

Еміель Асьйоне

Також читайте: на Мальдівах з’явилися перші коралові рифи, надруковані на 3D-принтері.

Коменти