Цей вид був поширений на території острова приблизно 237 млн років тому. Його зріст складав усього 10 см — нетиповий розмір для архозавра. Місцеві називали його Kongonaphon kely, тобто «маленький убивця жуків». Науковці вважають, що K. kely належав до давньої групи Ornithodira: останніх спільних предків динозаврів і птерозаврів, які згодом заселили планету.

Зазвичай у людей динозаври асоціюються з гігантськими монстрами, але ця тваринка, дуже схожа на ланку розходження динозаврів і птерозаврів, надзвичайно маленька.

Палеонтолог Крістіан Каммерер з Музею природничих наук Північної Кароліни.

Яким чином такі маленькі істоти змогли стати пращуром відомих нам гігантів? Чому K. kely залишались маленькими попри уже наявних тоді більших архозаврів? Остаточних відповідей на ці питання досі нема, оскільки не так багато зразків збереглося. Через це знайдені на Мадагаскарі скелети дуже важливі.

Аналіз еволюції тіла динозаврів і знайдених кістяків дозволяє припускати, що маленький розмір був адаптивною реакцією для доступу до харчів. Коли старші родичі К. kely гинули в боротьбі за м’ясо, він спокійно харчувався комахами і, так би мовити, не знав горя. На зубах К. kely вчені знайшли чимало подряпин. Вони можуть свідчити про дієту, що включала продукти з твердою оболонкою, себто комах.

Волохатий динозавр маленького розміру лежить у траві та виглядає комах.

Бачення динозавра K. kely художником Алексом Босма

До всього маленький розмір дозволив розвинути інші риси, які допомогли вижити нащадкам K. kely. Вони стали переміщатися на двох ногах, а також укрилися пухом, який грів їхні тільця в період великих температурних перепадів. Потім пух допоміг нащадкам «убивців жуків» навчитися ще й літати…

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти