Життя на Червоній планеті, точніше, під її поверхнею, все ще може існувати. Найпевніше, воно захищене від суворих умов марсіанською корою. Космічна місія ExoMars 2022 року має на меті перевірити наявність живого в надрах планети. Апарат вперше проведе дослідження на глибині 2-х метрів під поверхнею Марса.

Всюдихід «Розалінд Франклін» на випробовуваннях у Франції. 2022 року він вперше в історії просвердлить поверхню Марса.

Всюдихід «Розалінд Франклін» на випробовуваннях у Франції. 2022 року він вперше в історії просвердлить поверхню Марса

Умови існування простих мікроорганізмів, найімовірніше, захищають їх від суворого клімату Червоної планети та величезних доз радіації. Фактично рештки життя на Марсі можуть використовувати частину енергії, отриману від так званих космічних променів – заряджених частинок із космічного простору. Такий тип випромінювання може проникнути на кілька метрів углиб марсіанської поверхні та викликати органічні реакції. Найменші мікроби також можуть жити, користуючись невеличкими залишками води.

«Наразі доказів наявності будь-якої біологічної активності на поверхні Марса немає. Всі надії покладаються на наявність живого у надрах планети, яку донині жоден всюдихід не досліджував. До того ж, під корою умови менш жорсткі; там наявні залишки води у вигляді солоного льоду й відбуваються окислювально-відновні реакції через проникнення космічного випромінювання»

Науковці в публікації Scientific Reports

Марс у далекому минулому

Колись Червона планети була зовсім не червоною: вона мала широкі океани, річки та інші водяні потоки. Останнім часом щораз більше вчених знаходять цьому підтвердження. Такі висновки дають надії на виявлення хоч і найменших форм життя на Марсі.

Як виглядав Марс, коли його поверхню ще покривала вода

Як виглядав Марс, коли його поверхню ще покривала вода

Мільярди років тому вода на Марсі зникла, залишивши численні маленькі крижинки, що лежать зараз під його поверхнею – на глибині від метра до кількох кілометрів. Будь-які форми життя, які, можливо, існують там нині, вижили у надзвичайно суворому середовищі з низькими температурами, великими дозами випромінювання та низьким повітряним тиском.

Експерименти програми «Вікінг», чиї апарати вирушили на Марс чотири десятиліття тому, підтвердили наявність деяких ознак життя на поверхні планети. Потім, щоправда, наукова спільнота назвала дані місії непереконливими, адже через екстремальне радіаційне опромінення Червона планета є непридатною для будь-якої форми життя.

Місія ExoMars 2022 Європейського космічного агентства та Роскосмоса планує покинути Землю восени 2022 року.

Місія ExoMars 2022 Європейського космічного агентства та Роскосмосу планує покинути Землю восени 2022 року.

«Неймовірна сама думка про те, що мікроорганізми можуть вижити у такому суворому середовищі – 2 метри вглиб під поверхнею Марса. Сподіваюся, що місія ExoMars 2022 зможе надати нам дуже важливу інформацію», – каже Дімітра Атрі, вчений-астрофізик і науковий співробітник Центру космічних наук при Університеті Нью-Йорку в Абу-Дабі.

Космічна місія Об’єднаних Арабських Еміратів також досліджуватиме рештки води під марсіанським ґрунтом та шукатиме причину її зникнення з поверхні планети. Штучний супутник «The Hope» прибуде на Марс 2021 року та надасть найповніші відомості про атмосферу планети-сусіда.

Люди давно мріють знайти життя на Марсі – і цей день може настати зовсім скоро.

Коменти