З доіндустріальних часів середня температура повітря зросла на 1 градус Цельсія. Покриви льоду в Арктиці, за якими наукова спільнота почала спостерігати з 1979-го, скоротилися на 40%. Це спричиняє підвищення рівня світового океану – приблизно на 2 мм щороку. Кожне з останніх десятиліть було тепліше, ніж попереднє. Такого Земля не переживала з 1850 року.

Майбутнє – туманне та невизначене, і що більше часу минає, то більше в цьому переконуються кліматологи. Проте є речі, які досі не викликають жодних сумнівів: Земля нагріватиметься й надалі, рівень моря зростатиме, бо триватиме танення льодовиків; ризик початку незворотних катастрофічних змін збільшуватиметься.

За мірками кліматичних процесів 2050 рік – не настільки далеке майбутнє, як це може здатися на перший погляд, тому передбачену науковцями картину світу у 30-річній перспективі можна вважати вірогідною. Безперечним залишається той факт, що найбільш руйнівні наслідки людської діяльності повною мірою відчують найбідніші верстви населення, котрі й без кліматичних змін не мають достатньо ресурсів для виживання.

Перемістімося до 2050-го року. Температура поверхні Землі зросте більш ніж на 2 градуси, океан стане теплішим, а його рівень підвищиться ще на 30 см. Влітку льоду в Арктиці не буде. Тому морська торгівля проводитиметься через додатковий маршрут, а експлуатація природних ресурсів на Полюсі значно збільшиться.

Кількість популяцій морських ссавців, риб та птахів змінюватиметься, а деякі з них опиняться під загрозою зникнення через зменшення якості продуктів їхнього харчування. Танення прибережної криги, підвищення рівня моря та інтенсивності метеорологічних явищ змусять багато людських громад змінити місце проживання.

Спека в Індії, що зазвичай б’є рекорди в період до початку мусонних дощів, мучитиме більшу частину населення, а особливо людей, що проживатимуть на північних рівнинах. Повені після опадів збільшеної інтенсивності сягнуть досі небачених масштабів. Жителі прибережних районів страждатимуть від періодичних «вторгнень» з моря після штормів. Запаси питної води сильно зменшаться і стануть неймовірно забрудненими, від чого зросте кількість захворювань, що передаються через воду. Родючість сільськогосподарських угідь знизиться, тож виникнуть і проблеми з вимушеними мігрантами. З іншого боку, якість повітря значно покращиться, і менше людей страждатимуть від дихальних захворювань.

На тропічних широтах будівництво та обслуговування міської інфраструктури ускладниться, оскільки денна температура перевищить безпечні позначки.  

Попит на електроенергію через використання кондиціонерів чинитиме щораз більший тиск на її постачальників.

Декілька маленьких острівних держав, як, до прикладу, Кірибаті, що лежить у центрі Тихого океану, стануть непридатними для життя через підвищення рівня моря. Населення таких країн не матиме громадянства та визначеного майбутнього. Інші ж держави не зможуть існувати далі через брак основних харчових продуктів, зокрема, риби, яка зникне внаслідок знебарвлення коралів. В окремих місцях туризм, основа багатьох економік, через екологічні проблеми теж зникне.

Території Південної Австралії, Середземномор’я разом із Близьким Сходом потерпатимуть від тривалих посух та екстремальної літньої спеки. Як наслідок, житлові будинки та міська інфраструктура перебуватимуть під загрозою постійних пожеж, які нещадно знищуватимуть екосистеми.

Цей невеличкий погляд в майбутнє є нагадуванням про те, чому зміни клімату стануть визначальними факторами для нашого соціального та економічного майбутнього. Ймовірно, вода стане найдорожчим товаром на планеті. Людству ще належить вивчити зміну регіональних опадів, наслідки антропогенного впливу на доступність води та розв’язати сотню юридичних спорів щодо того, якій стороні належать водойми, коли вони лежать на перетині національних кордонів.

Коменти

XoR

Блєн!По-перше, ми живемо в міжльодовиковий період.І він закунчується.Люди плутають причину і наслідок.По-друге – єдине, що є продуктом діяльності людини, що дійсно впливає: забруднення важкими металлами та копалинами там, де це невластиво;пластик; часткове порушення рослинної екосистеми.Це єдине, що капець, як заважає життю на планеті найближчу тисячу років.І прісна вода.Її недостатність вплине на популяцію живих організмів в зоні їх проживання в ареалі:Трохи космічного сміття, бактеріологічна, ядерна та хімічна зброя та інші небезпечні речовини.Через десять тисяч років планета за нас навіть не згадає.Лишаться лише вали, пірамідита великі пам’ятки з каменю.

Даніла

Брехня! Глобальне потепління призведе до того що льоди Арктики почнуть таяти це все призве до того що прісна вода витече в Гольфстім і він змінить течію до Африки і Європі і північній Америці буде льодовиковий період і як ви поясните те що в Антарктиді майже -90! І ще холодний початок літа і холодну весну! І в Північній Америці похолодало на 8 градусів і по логіки і теорії глобальне потепління зміниться глобальним похолоданням!

Лис Тетяна

Але ж мусить бути і є альтернатива даному прогнозу! Послухайте інформацію Валерія Барановського. Він стверджує, що можна клімат привести в норму, тільки треба захотіти це зробити. Запрошую повчитись в НАУ ЕРА і розібратись, що ж насправді відбувається з планетою Земля.

Майрайя Орестівна

Так не буде! Буде щось інше!

Сергій

Думаю, що це нормальне явище. Через декілька тисячоріч наша цивілізація зникне, натомість виникне нова, через кілька мільонів років. Але ми цьго вже не побачимо, нажаль.