Антитіла — «Кіно»

«Кіно» є першою піснею з майбутнього альбому і відеокліп на неї — дуже кропітка робота гурту. Тут музиканти поєднали казково-цирковий стиль та стімпанк. До фільмування кліпу долучилося понад сотню людей, кожен з яких мав свого героя. Над більшістю образів працювали художниці з костюмів Мар’яна Слов’янська та Ганна Черкашина. Майже третина акторів з’їхалася з усіх куточків України зі своїми костюмами, щойно Антитіла попросили допомоги в українській спільноті стімпанкерів.

Знімали цей міні фільм протягом п’яти днів у Херсонській області, в пустелі Олешківські піски за сорокаградусної спеки. Тарас Тополя, який перевтілився у Капелюшника, вчився робити фокуси за декілька місяців до початку знімання. З цим йому допомогли ілюзіоністи Magic Five.

Роздивитися всі деталі костюмів зблизька, побачити піт та сльози (радості, звичайно ж), з якими знімався кліп, подивитись, як закопують учасників гурту в пісок тощо — ви можете в окремому півгодинному бекстейджей-ролику. Повірте, там така тепла та дружня атмосфера, що воно того варте. Сама ж пісня має чимало підтекстів, про які в коментарях під відео детально написав один з фанатів. За що й отримав річний абонемент на усі концерти гурту :)

Слухати

Тартак — «#Комуморекомугори»

Коли Олександр Положинський покинув «Тартак», багато хто засмутився, оскільки припускав, що гурт може повністю припинити існування. Але гурт і далі пише музику, і записав пісню «#Комуморекомугори» вже з новим солістом. Сергій Строян, відомий як фронтмен рок-гурту «Чумацький шлях», тепер співає і в складі «Тартак».

Гурт вже працює над своїм одинадцятим (!) альбомом, тому презентував одну пісню з нього. У порівнянні з попередніми роботами гурту «#Комуморекомугори» є м’якшою, але не менш драйвовою. Зі свого боку, хлопці обіцяють не відходити від фірмового «тартаківського» стилю у музиці та радувати прихильників «соковитими» синглами.

Слухати

alyona alyona — «Тихо діти сплять»

Балі, що в Індонезії, до початку пандемії був страшенно популярним місцем для відпочинку. У ньому справді є щось магнетичне та чарівливе. Але з часом Балі став черговим нагадуванням: де люди — там й екологічна катастрофа. Через шалений трафік туристів і бездіяльність місцевої влади пляжі та «некурортні» місця Балі перетворилися на смітник. І це стосується не тільки індонезійського острова, а загалом усього світу.

На початку року alyona alyona разом зі своєю командою поїхала до Індонезії, щоб «розвантажити голову» та попрацювати над новим альбомом. З одного боку, місце надихало, допомагало генерувати нові ідеї. А з іншого, краєвиди встелених океанським пластиком берегів Балі — пригнічували та нагадували про людську безвідповідальність та нехтування природою.

Тому головним посилом першого синглу «Тихо діти сплять» з майбутнього альбому є привернення уваги до екологічної катастрофи. У кліпі видно не «інстаграмні» та казкові, а реальні, тобто засмічені локації.

Сміття було скрізь. В українських річках плавають відходи, лісосмуги встелені сміттям, на полях майорять принесені вітром пакети […] Ми забули, що для справжнього щастя нам не треба так багато, що жодне зовнішнє благо не замінить внутрішню порожнечу, забули про те, що всі земні ресурси не безмежні. Проте краще пізно, ніж ніколи. Неважливо, де ти живеш, який в тебе колір шкіри чи розріз очей, якою мовою ти розмовляєш і в кого ти віриш. Важливо те, що кожен чоловік і жінка можуть залишити для наступних поколінь, який показати приклад, що можуть зробити саме зараз, поки діти сплять.

Слухати:

CRESCO feat. Денні Дельта — Memento Mori

Цей трек — результат плідної співпраці двох талановитих українців. А саме R&B виконавця з Миколаєва — CRESCO, — який минулого разу порадував нас дуже атмосферним релізом, та Денні Дельти з Нововолинська.

Як можна зрозуміти за назвою — в пісні мова піде про життя і смерть. Річ у тім, що в Стародавньому Римі слова «memento mori» казав раб, якого ставили за спиною полководця-тріумфатора. У такий спосіб раб нагадував переможцю, щоб той «пам’ятав про смерть» і не зарозумівся.

У CRESCO та Денні Дельта своя, адаптована під сучасні реалії, інтерпретація крилатого вислову:

Через свої рутинні клопоти люди не помічають, як повз них проходить час і їхнє життя. Цей трек є рефлексією на те, що є неминучим в житті кожного з нас. «І допоки ще не запікав таймер», треба брати від свого буття все.

Можна сказати, що їхнє «Memento Mori» плавно перетікає в «carpe diem» 😉 Такий собі філософський україномовний реп. До речі, ця пісня вийшла в межах проєкту #RapInPeaceUA, про який ми розповімо детальніше трохи нижче.

Слухати

Аппекс та Джонні Дивний — «Не угадав»

Нарешті маємо сильну пісню від сильної формації «Ціна Ритму».

Віталій (Аппекс) та Андрій (Джонні Дивний) давно законно виробляють, виготовляють, зберігають, перевозять та пересилають з метою збуту аудіонаркотичні засоби. А в нас такі дії караються тисячами прослуховувань та захоплених відгуків!

Так, ви все правильно прочитали — аудіонаркотичні засоби. Учасники гурту «Ціна Ритму» в новому кліпі демонструють, що музика — це наркотик, але безпечний і в цьому сенсі унікальний. І все це під музику незамінного бітмейкера Wootabi з Рівненщини. До речі, для Довгого Пса, який відповідає за сценарій та картинку, цей кліп — дебют в режисурі.

Зловживання аудіонаркотиками може бути корисним для вашого здоров’я!

І це вони не про російське лайно в хіт-парадах музичних сервісів, а про якісну українську музику

Слухати:

Паліндром — «Стіни мають вуха»

Паліндром випустив другий повноформатний альбом «Стіни мають вуха», в якому ностальгує по дитинству. Ось, наприклад, одна з пісень – «Брюховичі 97» повністю присвячена спогадам про велопрогулянки Брюховичами й безтурботне дитинство. У кліпі знявся тато Степана (Паліндром) – Петро Бурбан. Вдвох вони з’їздили у Брюховичі, поїли чебуреки та пригадали, «як воно було колись, в 97-му».

Слухати:

Ліловий — «Тільки рай»

Київський інді-гурт Ліловий, заснований 2017 року, випустив другий альбом і ми в захваті від нього! Ритмічний, інтимний, ніжний та ліричний — ми ще довго можемо сипати епітетами, але красу цього альбому неможливо передати словами.

Взагалі, робота гурту обертається навколо лірики двох постатей — Юрія Іздрика та Наталі Мраки. Альбом «Тільки рай» був натхненний саме творчістю прозаїка Юрія Іздрика, а з львівською поеткою Наталею Мракою гурт співпрацював при написанні своєї першої пісні та подальших. Сама назва гурту — Ліловий, — з’явилася, коли фронтвумен Олена випадково натрапила на вірш Наталі.

«Тільки рай» — пісня про очікування, кохання. Про те, як закохані, прагнучи одне одного, створюють свій персональний Едем. Художник Андрій Щербак, автор анімації, відтворив у ній своє бачення. Спустошене місто — це метафора самотності, розчарування, порожнечі. Героїня дивиться на будинки, в яких колись мешкали люди. Так само світить сонце, небо так само голубе. Все створено для того, щоб жити та радіти, але радості немає. Це порожнє місто стає її світом. Неживим, холодним, спустошеним.

Олена Коверник, фронтвумен

Слухати:

Shy & KULSHENKA — «Лісова пісня»

На черзі ще одна ніжна колаборація на вірш Ліни Костенко. «Лісова пісня» — це чуттєва пісня про пробудження від сну й повернення до світу надій і мрій. Ірина Кульшенко (KULSHENKA) та Олександра Карягіна (Shy) зустрілися ще навесні й от тепер ми маємо такий теплий атмосферний аудіорезультат із кришталевим вокалом.

Слухати:

LOVE KILLERS — «Люби»

У липні молодий дует LOVE KILLERS випустив свою другу пісню, а за декілька днів поділився поп-версією. Сам гурт, заснований в Тернополі, розпочав свій музичний шлях 2019 року з піснею «Я не підкорялась нікому».

Після довгої перерви, всіх світових перипетій та пандемії, ми нарешті випускаємо у світ нашу другу пісню «Люби». Вона зазнавала багатьох змін, але кінцевий результат нам дуже подобається […] Ми хочемо бути цікавими для людей різних смаків та вподобань, тому записали й поп-версію цієї композиції

LOVE KILLERS

Слухати:

Alexander Hotra та Teya Flow — «Єдині»

Космополітичний реліз від електровиконавця Alexander Hotra та Teya Flow.

Світ змінюється щохвилини, і ми більше не можемо жити так, ніби від нас нічого не залежить, ніби кожен сам по собі. Ми всі пов`язані більше, ніж ми звикли думати. Більше, ніж на рівні однієї родини, країни, нації.

Alexander Hotra пише електронно-танцювальну музику у стилі futurepop. А Teya Flow чотири роки жила в Китаї, на острові Хайнань, де співала у гурті. Зараз же повернулась до України й активно працює над написанням нових пісень.

Слухати:

Karoon — Silska Mistyka

Електропоп дует з Києва презентував дебютний п’ятнадцятихвилинний мініальбом. Їхні пісні ваблять до себе, переносять в якийсь інший гармонійний вимір — без стереотипів та соціального тиску. Стереотипам якраз і присвячений кліп на пісню «Step»:

«Step» – про намагання вирватися з обіймів консервативних сімейних традицій, нав’язаних суспільством, родичами, совком, патріархальним ладом. Про те, як не задихнутися і не задушити одне одного. Про те, чи можлива гармонія між абсолютно різними людьми. Про прагнення до комфорту, про турботу і про свободу в стосунках.

Символічно, що альбом випустили на Івана Купала

Чому Silska mistyka? Тому що нам імпонує естетика українського села. Місцями дивакувата архітектура і дизайн, чудернацькі традиції та іноді надто пристрасні соціальні зв’язки. Те, що здається зрозумілим і простим, та водночас таке далеке і нерозгадане

Слухати:

Що ще послухати?

Астрологи оголосили зорепад релізів від українських реп-виконавців! Річ у тім, що 23 червня один піар-менеджер (ім’я якого ми не згадуватимемо, бо самі розумієте — буде йому піар) розкритикував український реп. Він не вбачає перспектив у масштабуванні та зростанні артистів, а також вважає, що українському репу потрібне перезавантаження. Ну й понеслося… Хтось погоджувався, а хтось — ні. Дискусії точилися і точитимуться ще певний час.

Але наші репери не гаяли часу на захист свого жанру десь в коментарях. Вони вирішили зробити це в доволі елегантній манері — влаштувати «поминки» українського репу. Рівно на 40 днів після виходу тієї статті-критики. Тож 30 виконавців згуртувалися і запустили акцію на підтримку українського репу. Ось просто один з бенгерів. Нижче ми згадаємо ще декілька синглів. А всі інші релізи шукайте за гештегом #RapInPeaceUA

  • Теплий хіп-хоп, стара плівка та різноманітність життя — все це у новій роботі Вови зі Львова та Frazé-Frazénko
  • Дніпровська реперка Olive Taud порадувала аж двома релізами «Я не жартую» та «Робін Гуд». На останній обіцяє випустити кліп наприкінці серпня
  • Кияни Форта й Пуританин представили легку синті-поп композицію «Час» про швидкоплинність людського існування
  • Івано-франківський виконавець Sleepy Andy випустив свій дебютний lo-fi мініальбом «Dzen». Сам себе музикант називає «галичанським емо-панком»
  • Elina Elian – бек-вокалістка alyona alyona і вона робить ну дуууже релаксову електронну музику, від якої переносишся в інший вимір. Самі послухайте
  • Фіолет зняли кліп на тяжку, але важливу тему — насильство у сім’ї
  • Насолодитись останнім місяцем літа допоможе пісня «Літо» Олександра Порядинського ☀️

Коменти