Використання антибіотиків у лікуванні неповнолітніх з 2000 року помітно зменшилося. Такі на перший погляд позитивні дані не стосуються респіраторних захворювань. Приміром, за підрахунками у США лікарі призначають антибіотики – зазвичай препарати широкого спектра дії (макроліди) – кожній 5-ій дитині з респіраторною інфекцією.

Збудниками респіраторних захворювань можуть бути й віруси, і бактерії, однак антибіотики вбивають лише останніх. Тому майже 29% прописаних препаратів хворим не допомагають. “Призначення антибіотиків широкого спектра дії в амбулаторній педіатрії вкрай поширене і часто недоцільне”, – зазначає національне дослідження США. 2016 року Центр контролю та профілактики захворювань повідомив, що кожен третій антибіотик лікарі прописують без потреби.

Таке приймання антибіотиків не лише недоцільне в умовах розповсюдження пандемічних захворювань, але й шкодить здоров’ю людей – особливо дітлахів.

Антибіотики та набір ваги

У дослідженні 2019 року брали участь 586 дітей. 33,79% з них пройшли 1-2 курси антибіотиків протягом першого року життя; 5,63% немовлят лікували антибіотиками більш ніж тричі. Коли діти досягли 6-річного віку, дозозалежне збільшення як зайвої ваги, так і ризику ожиріння мали лише ті, хто приймав препарати, бувши ще зовсім малим. Результати залишаються правдивими й після врахування віку матері, індексу маси тіла обох батьків, їхньої раси, сімейного стану, генетики та тривалості грудного вигодовування.

Звернувшись до статистики, вчені отримали такі результати: у дітей, які приймали 1–2 та більше 3-х курсів антибіотиків, відносний індекс маси тіла збільшувався на 0,17 та 0,42 відповідно. 

(ВООЗ класифікує відносний ІМТ <-2,0, > 1,0, > 2,0 і > 3,0 як недостатній, схильний до надмірної ваги, надмірна вага та ожиріння у дітей віком від 0 до 5 років. Вчені використовували цей метод для оцінки стандартизованої норми зростання ваги у дітей).

У фінському дослідженні 2015 року брали участь 12062 дитини віком до 2-х років. Деякі з них прийняли менш ніж 3 курси антибіотиків, інші ж – більше 4-х. Таким чином, у дітей, яких лікували антибіотиками, відносний індекс маси тіла вище середнього. Їхні показники досягають позначки в 0,26, що свідчить про набір надмірної ваги в дітей – найчастіше в тих, кому прописували макроліди.

В інших масових американських дослідженнях – 2014 року (65 480 дітей), 2015-го (163 820 дітей) та 2017-го (8 793 дитини) – виявлено вплив антибіотиків на збільшення ваги, залежно від прийнятих доз. При цьому всі результати були скориговані вищезгаданими факторами, пов’язаними з генетикою та тривалістю грудного вигодовування.

Збільшення ваги пацієнта особливо помітно після приймання антибіотиків широкого спектра дії, як-от цефалоспорини та макроліди. Антибіотики із вузьким спектром дії мали незначний вплив на збільшення ваги (якщо їх приймали не більше ніж 5-7 курсів).

Під час подібних досліджень вчені виявили, що хлопчики більш схильні до набору ваги:

  • Канадське дослідження 2014 року (616 дітей) показало, що вплив антибіотиків на першому році життя підвищив ймовірність появи зайвої ваги у хлопчиків, але не у дівчаток;
  • В іншому дослідженні того ж року (участь брали 74 946 дітей з 18 країн) раннє лікування антибіотиками стало фактором ризику збільшення ваги у дорослішому віці лише для хлопчиків;
  • Навіть кури після приймання антибіотиків набирають менше ваги, ніж півні.

Попри те, що причини цього досі не визначені, вчені з багатонаціонального дослідження 2014 року припускали, що таку реакцію чоловічого організму можна пояснити статевими відмінностями в адаптації кишківника до раннього впливу антибіотиків або тим, як препарати метаболізуються.

Антибіотики та нейророзвиток

У дослідженні 2017 року було вперше виявлено, що приймання антибіотиків у ранньому віці може спричинити несприятливі наслідки нейророзвитку дитини. Новозеландські дослідники стежили за розвитком 871 дитини від самого народження. Вони дізналися, що ті, хто приймав антибіотики протягом першого року життя, мали підвищений ризик появи поведінкових проблем, симптомів депресії та СДУГ (синдром дефіциту уваги з гіперактивністю) у віці 3,5 та 11 років. Цього не відзначалося у дітей, які ніколи не проходили курс антибіотиків або пройшли лікування після першого року життя.

Згодом, 2019 року, та ж сама команда вчених вирішила повторити спостереження за іншою групою з 473 маленьких учасників. Після врахування всіх факторів виявилося, що діти, які приймали антибіотики протягом перших двох років життя, мали низький рівень IQ та розуміння усного мовлення в 11 років. Що раніше вони проходили курс антибіотиків, то гірші були показники їхнього нейророзвитку.

Немовлята до шести місяців, які приймали антибіотики, мали більше проблем з пізнанням, імпульсивністю, робочою пам’яттю, СДУГ та тривожністю у 11 років, аніж діти, яким не прописували подібні препарати. 

Нарешті, загальнонаціональне дослідження в Фінляндії 2019 року проаналізувало розвиток 990 098 новонароджених. Лікування антибіотиками, особливо широкого спектра дії, протягом перших двох років життя призвело до збільшення ризику розвитку порушень дитячого сну, СДУГ, поведінкових розладів, тривожності та інших емоційних порушень на 12–53%.

Антибіотики, особливо широкого спектра дії, як правило, знищують корисні мікроби кишківника. Хоча ці дослідження не мали на меті проаналізували мікробіоту, вони виявили, що її порушення може згубно впливати на нейророзвиток немовляти.

Дослідження 2018 року вперше показало, що від стану мікробіоти кишківника у дитини пов’язані її майбутні когнітивні навички.

Переконливіші докази зв’язку між двома, на перший погляд незалежними один від одного, факторами можна отримати з експериментів на тваринах. Дослідження 2016-го та 2020-го років двох незалежних груп показали разюче подібні результати: антибіотики мали згубний вплив на мікробіоту кишківника та пам’ять мишей, що супроводжувався порушеннями біохімії мозку.

Використовуйте антибіотики лише для діагностованих бактеріальних інфекцій, коли ваша дитина може отримати від них користь, і пам’ятайте, що висока температура – це природна реакція організму на хворобу, яка допомагає дитині боротися з вірусом.

Коменти

Арсен

Модна посилання будь ласка на американские дослідження?