Смартфони давно стали продовженням наших рук. Вони допомагають постійно бути на зв’язку, знають наші секрети, незамінні у роботі та розраджують у важкі моменти. Тому втрата смартфона давно стала одним із тих випадків, «що й ворогу не побажаєш». Тож сьогодні розповімо, що робити, коли вкрали смартфон, і як від цього вберегтися.

Кілька років тому аналітичний центр IDG Research провів опитування громадян США, Великобританії, Франції та Німеччини, які втратили смартфон. Найперше, що цікавило дослідників, це місця крадіжок. Виявилося, що найчастіше смартфони викрадають у ресторанах (16%), барах та нічних клубах (11%), офісах (11%). На публічний транспорт та вулицю припадає по шість відсотків крадіжок.

Кожна третя жертва крадіжки зізналась IDG Research, що готова заплатити тисячу доларів і більше лише за інформацію зі втраченого смартфона: фото, відео, контакти чи банківські дані. Інші дві жертви готові ризикнути, аби не віддати злочинцям свій гаджет.

Попереджений – значить озброєний

Насамперед можна вжити кілька простих заходів, які допоможуть швидко виявити втрачений смартфон, чи ускладнити злодію життя і не віддати свої дані. По-перше, не полінуйтеся встановити захисне блокування. У сучасних смартфонах це можна зробити кількома способами: від звичайного шестизначного цифрового коду і до сканування обличчя чи відбитків пальців.

Варто враховувати, що сканер обличчя на деяких смартфонах можна хакнути за допомогою вашого фото. Недоліками сканерів відбитків пальців є швидкість роботи та незручне розташування позаду на корпусі. Однак, вони надійніші й злочинці намагаються одразу перезавантажити смартфон, адже їм простіше вгадати цифри коду.

За даними британського Центру кібербезпеки, двадцять три мільйони інтернет-користувачів використовують пароль «123456» для захисту своїх персональних даних. 

Надійний пароль – це важливо

По-друге, увімкніть автоматичне блокування екрана після тридцяти секунд або хвилини неактивності. Це не тільки допоможе у боротьбі з крадіями, але й продовжить життя батареї гаджета.

На екран блокування варто вивести запасний номер чи адресу електронної пошти. Так із вами можна буде легко зв’язатися, якщо хтось знайшов загублений гаджет. 

По-третє, користуйтеся безпековим програмним забезпеченням.

Якщо у вас Android, в пригоді може стати програма Find My Device. За її допомогою можна увімкнути 5-хвилинний безперервний дзвінок, якщо ви підозрюєте, що смартфон десь поблизу. Програма вміє відстежувати смартфон, блокувати його та стирати на ньому дані. Однак, щоб усе працювало, потрібне безперебійне під’єднання до інтернету.

На відміну від конкурента, Find My iPhone працює без під’єднання до мережі. Додаток проявив себе під час недавніх заворушень у США, коли крадені гаджети швидко заблокували та розмістили на екранах прохання повернути їх до Apple Store. Найбільшою перевагою Find My iPhone є те, що вона може відстежувати не тільки iPhone, але й інші продукти від Apple.

І, мабуть, найважливіша порада: налаштуйте бекапи, щоб можна було швидко відновити втрачену інформацію. Це може знадобитися не тільки в разі крадіжки смартфона, але й після його відходу в Рагнарок.

Вкрали смартфон. Як діяти?

Отже, це сталося: ви довго не можете знайти свій гаджет, і підозрюєте, що смартфон вкрали. В таких випадках головне зберігати витримку і контролювати власну номофобію.

Для початку варто спробувати відстежити та заблокувати смартфон за допомогою Find My Device чи Find My iPhone. Відстежуючи, потрібно пам’ятати, що в жодному разі не можна йти до крадіїв, щоб самотужки забрати смартфон. Така самодіяльність може дорого коштувати, адже ви не знаєте, як поводитиметься злодій. Тому краще дати виконати свою роботу поліції.

Якщо вам пропонують повернути втрачений смартфон, краще зробити це у людному місці та при свідках. Не йдіть у темний провулок чи у віддалений район заради гаджета. 

Після блокування зателефонуйте до контакт-центру вашого оператора та заблокуйте сім-карту. За посиланнями вказано, як це можна зробити абонентам Київстар, Vodafone та Lifecell. Операторам потрібно підтвердження, що саме ви є власником номера, тому краще знати скільки грошей у вас на рахунку та номери, з якими найчастіше контактуєте.

Не завадить звернутися до поліції та написати заяву про крадіжку. Хоча статистика знайдених смартфонів поки не на користь правоохоронців, але спробувати можна. Вашу заяву може попросити банк у якості доказу, що телефон справді вкрадено і що останні оплати здійснювали не ви. Також IMEI вашого смартфону додадуть до списку викрадених і, щойно він «засвітиться» у когось із затриманих поліцією, вам його одразу повернуть.

Перевірити, чи є смартфон у базі викрадених, можна за покликанням. 

Куди збувають крадені смартфони?

Розробники створюють дедалі більше можливостей для ефективного захисту даних та віддаленого блокування смартфонів. Однак ринок крадених гаджетів все ще існує і швидко зростає. Головною причиною є те, що для крадіїв не так важливі ваші дані, як сам телефон.

Якщо говорити про багатші країни, то смартфони (найчастіше iPhone) звідти переправляють на Близький Схід та до країн Африки й Латинської Америки. Столицею крадіжок смартфонів у США став американський Х’юстон. За даними тамтешнього відділення поліції, кількість викрадених смартфонів зросла на 500% проти попереднього року.

Те, що смартфони неможливо активувати у США, лише стимулює їхній продаж закордон через Мексику, де Apple безсила. 

Іншою країною з великою кількістю крадіжок є Велика Британія. Особливу популярність в Британії здобули так звані «мопедні крадіжки». Злочинець під’їжджає до жертви на мопеді і намагається швидко вихопити смартфон з руки. Попит на iPhone з Британії у Нігерії призвів до того, що зараз ви можете знайти цілі підбірки на YouTube із відео, як злочинці на мопедах вихоплюють смартфони та інші речі в простих перехожих.

Іноді злодії переправляють крадене невеликими партіями за допомогою служб доставляння типу FedEx. Інший спосіб – пронести на собі, але він діє лише на митницях малорозвинених країн. Смартфони обмотують навколо тіла поліетиленовою плівкою і, зазвичай, так можна обманути прикордонників.

Смарт-мен

Смарт-мен

В середньому, за смартфони старіших моделей беруть $50-$100, а за останній IPhone можуть викласти й до $1000. В Україні крадіжки смартфонів дещо стихійніші та не є конвеєрними. Ринок невеликий, та й українці полюбляють бюджетні гаджети. Тому є куди більші шанси, що ваш смартфон «засвітиться» у ломбарді чи на найближчому радіоринку.

Коменти