У прямому ефірі 28 серпня Ілон Маск продемонстрував, що чипи Neuralink можуть бути успішно імплантовані до живого організму без шкоди для здоров’я. За словами американського винахідника, свині-учасниці експерименту майже нічим не відрізняються від інших тварин і почуваються доволі щасливими.

Онлайн-демонстрація із кібертваринами є частиною програми Neuralink, що має на меті розробку нейрокомп’ютерного інтерфейсу – системи обміну інформацією між мозком та електронним пристроєм. Свинка на ім’я Гертруда безтурботно бігала по загону і їла, попри чип, імплантований у її морду.

Усередині крихітного імплантату містяться сотні ниточок-електродів (кожна – тонша за людську волосину), які ловлять мозкові сигнали. Чип Neuralink аналізував нейронну активність мозку Гертруди під час виконання певних дій – харчування, бігу чи нюхання. «Коли тварина щось рознюхує і торкається предметів своєю мордою, наш імплантат ловить та записує її нервові імпульси», – сказав Маск.

Інша свинка на ім’я Дороті теж брала участь в експерименті. Вона мала імплантат і раніше, але Neuralink повторила експеримент, довівши, що з твариною нічого не сталося і другого разу. Ілон Маск зазначив: «Дороті – чудовий приклад успішних маніпуляцій з чипами. Імплантат ми знову вийняли й отримали ту ж саму щасливу свинку, без жодних відмінностей від нормальних тварин».

Експерименти зі свинями довели, що чипи можна імплантувати в живі організми хірургічним шляхом без негативних наслідків для реципієнта. Ці міні-пристрої також доволі міцні – свинки, які часто билися головами одна з одною, не пошкодили жодного з них.

Експерименти Neuralink з імплантацією двох чипів також виявилися успішними.

Що це означає для управління комп’ютером силою думки? Згідно із заявами Маска, сигнали чипа достатньо точно «читають» сигнали свинячого мозку, аби визначити, як нейронна активність керує суглобами тварини. Щоправда, свиней поки що не навчили керувати комп’ютерною мишкою чи клавіатурою. «Сигнали бездротового імплантату дозволяють нам визначити позицію кінцівок тварини», – додає Маск. Він також зазначив, що компанія змінила спосіб кріплення імплантатів до людського мозку.

Спочатку розробники планували створювати імплантати, що закріплювалися б у людини за вухом. Тепер Neuralink обіцяє випустити крихітний чип, який можна розташувати зверху на черепі. Його також не буде помітно під волоссям. Лисі реципієнти матимуть лише невеличкий шрам на місці імплантації.

«Ми зменшили чип до розміру великої монети, – зазначає Маск. – Сам міні-пристрій заповнить простір видаленої частини черепа».

Чип схожий на фітнес-трекер Fitbit з багатьма маленькими дротами. Батарея імплантату заряджатиметься так само, як і батарея смарт-годинника: ви можете використовувати пристрій цілий день, а вночі він відновлюватиме свою енергію.

Чип з’єднуватиметься з вашим смартфоном через Bluetooth та за допомогою інших маніпуляторів, як-от мишка та клавіатура, що дозволить користувачу керувати кожним пристроєм силою думок. Імплантат зчитуватиме сигнали мозку, щоб визначити, які дії ви хочете зробити, а потім перетворити їх на комп’ютерні команди.

Щоб імплантувати чип і безпечно, й ефективно, компанія планує навчити хірургічних маніпуляцій робота, що також було показано в демонстрації. Машина зможе розмістити ниткоподібні електроди у мозку людини, не проколюючи кровоносні судини, уникаючи помітних пошкоджень.

Така операція триватиме не довше ніж годину й не вимагатиме використання анестезії, адже процедура має бути безболісною.

Маск додав, що «зовсім скоро» його компанія імплантує пристрій Neuralink першій людині. Залишилося тільки дочекатися подальших тестувань на безпеку проведення операції та необхідних дозволів регуляторних органів.

Головна мета розробників – зробити процедуру схожою на лазерну корекцію зору. За словами Маска, спочатку ціна на чипи буде достатньо високою, але різкого падіння вартості не уникнути. «З огляду на автоматизовану хірургію, ми знизимо ціну до декількох тисяч доларів. Напевно».

Маск провів демонстрацію в п’ятницю ще й для того, щоб набрати нових людей до Neuralink. Наразі штат команди – 100 осіб, але на презентації Маск сказав, що одного дня компанія налічуватиме аж 10 000 співробітників.

Зараз компанія працює з пацієнтами, які не відчувають своїх кінцівок. Але нейрокомп’ютерний інтерфейс може закласти основу для незвичніших науково-фантастичних концепцій, зображених у фільмах “Матриця” і “Привид в латах”. Під час сеансу «питання-відповідь» Маск припустив можливість перетворення спогадів людини на комп’ютерний код, який потім можна буде завантажити в новий корпус робота.

Коменти