Пошуковий ширококутний Інфрачервоний Телескоп (The Wide Field Infrared Survey Telescope або скорочено WFIRST) або просто Roman телескоп, стане наступником James Webb, який зі свого боку є наступником Габбла (того, що регулярно тішить нас фантастичними знімками).

Попри те, що якість зображення буде така сама, як і в Габбла, Roman телескоп має кращий кут огляду — в сотні разів кращий. 

А що більша поверхня дзеркала, то більше світла схоплює телескоп (і то більше чудес побачать дослідники). З усім тим його дзеркало важить лишень 186 кілограмів на противагу 818 кілограмам Габбла. Vive la technologie!

Саме завдяки 300 мегапіксельній камері та широчезному полю зору Roman не лише вивчатиме зірки та екзопланети, але й досліджуватиме темну матерію.

Ще одна нова фіча у цьому телескопі — коронограф. Він поглинатиме зайве, тобто дуже яскраве світло зірок. Так ми зможемо побачити планети, які в мільярд разів тьмяніші за зірку.

Якщо головне дзеркало Хаббла покрите алюмінієм та фторидом магнію, а Джеймса Вебба — золотом, то у Романа (того, що телескоп) все інакше. Його дзеркало встелене тонесеньким шаром срібла, яке краще відбиває ближнє інфрачервоне випромінювання. Настільки тонесеньким, що, коли поряд ви покладете своє волосся, воно виявиться товстішим у 200 разів.

Так, це частина телескопа Roman, що віддзеркалює американський прапор

Roman розташується за 1.5 млн км від Землі, якомога далі від Сонця. Така далека відстань дозволить тримати усі пристрої телескопа «охолодженими» (наче пиво в літню спеку), бо якщо дзеркало деформується від зміни температур, то ой-йой! Всьо, не буде в нас крутих знімків.

Запустити його на орбіту планують 2025 року. Але завдяки 2020-му ми вже зрозуміли, що планувати, звичайно, можна, але природа має свої плани…

До речі, телескоп назвали не на честь якогось там Романа, а на честь астронома Ненсі Роман. Пам’ятаєте, що на початку, ми писали довжелезну назву телескопа — скорочено WFIRST? Так от це була початкова назва, яку затвердили у лютому 2016 року. А в травні 2020 року NASA вирішила перейменувати WFIRST на The Nancy Grace Roman Space Telescope або Roman Space Telescope (RST або взагалі просто Roman).

Ненсі Ґрейс Роман ще називають «матір’ю Габбла», бо вона доклалася до його створення, зокрема, заклала структури програми телескопа. Також на честь Ненсі названий астероїд 2516 Роман. А ще є її фігурка в наборі «Жінки НАСА» від Лего. Коли твоїм ім’ям називають астероїд та телескоп — це, звичайно, круто. Але погодьтеся — фігурка Лего це вже зовсім інший рівень. Легендарна жінка, що тут ще сказати.

Коменти