Кризи часто стають хорошим часом для поширення неправдивої інформації, адже кожен намагається зрозуміти, що відбувається. Не виняток і криза, пов’язана з COVID-19. Проте якщо раніше фейки підіймали бойовий дух повідомленнями про повернення дельфінів до Венеції чи сплячих слонів, то тепер здебільшого вони закликають применшувати загрозу новітнього коронавірусу, а іноді й зовсім ігнорувати рекомендації установ охорони здоров’я. Ми публікуємо кілька найпоширеніших міфів про SARS-CoV-2.

Міф 1. Медичні маски не допомагають і їх не потрібно носити

Раніше між рекомендаціями ВООЗ та національних міністерств охорони здоров’я були значні відмінності у питанні носіння масок. Тепер же думка організацій суттєво змінилася.

У 16 країнах провели 172 непов’язані між собою дослідження, які довели ефективність медичних масок у зменшенні розповсюдження новітнього коронавірусу. Медичні маски фільтрують аерозоль, який ми видихаємо і в такий спосіб захищають людей навколо. Звісно, за умови, що маски носять всі.

Яскравим прикладом ефективності носіння масок є Японія. Станом на 11 вересня там зареєстровано 73 тисячі випадків хвороби, і майже 65 тисяч хворих уже одужали. 

Прорахунки урядів на початку пандемії та втома від коронавірусу зіграли злий жарт із нашою дисципліною. Саме тому, попри ефективність, масова відмова від масок чи неправильне їх носіння лише погіршують ситуацію.

Міф 2. Новий коронавірус – майже як грип

Ще з початку оголошення пандемії деякі світові лідери, як-от Дональд Трамп чи Олександр Лукашенко, заявляли, що COVID-19 не більш небезпечний за грип. Однак це не так.

За даними Центру громадського здоров’я, з 30 вересня 2019 по 17 травня 2020 року майже п’ять мільйонів українців перехворіло на грип та ГРВІ. При цьому, за офіційними даними, померло понад сімдесят осіб. Офіційні дані щодо COVID-19 стверджують, що ця хвороба коштувала життя вже більш ніж трьом тисячам українців.

Аналогічна ситуація і в розвинених країнах, приміром, у США. За зиму 2017-2018 від грипу померла 61 тисяча американців, а від COVID-19 вже понад 190 тисяч.  

Чимало людей мають частковий імунітет до грипу завдяки вакцинації чи тому, що перехворіли на цю хворобу раніше. Проблема з коронавірусом полягає в тім, що більшість людей поки не стикалася з ним. Саме тому ігнорування цього факту може призвести до неконтрольованого зростання захворюваності та паралічу всієї медичної системи.

Міф 3. Коронавірус вигідний Білу Гейтсу

2015 року Білл Гейтс виступив на конференції TED і заявив, що людство не готове до можливої пандемії. На думку прихильників конспіративних теорій, цього достатньо, щоб звинуватити мільярдера у спланованій пандемії. Крім того, важливим «аргументом», що «підтверджує» вину Гейтса стало те, що його фонд вклав у виготовлення вакцини майже чверть мільярда доларів.

Промова Гейтса на TED

Конспірологія про Гейтса швидко поширилася Інтернетом. Оливи у вогонь підлила телеведуча Fox News Лора Інґрем, яка у власному Твіттері припустила, що пандемія може бути шансом провести масове чипування для можливості стежити за людьми.

Коронавірус

Можливою причиною, чому як організатора коронавірусу «обрали» саме Гейтса, є його опозиція до президента Трампа. Білл Гейтс критикував рішення Трампа щодо припинення фінансування ВООЗ та подальший вихід з організації. При цьому ніхто не критикує Ілона Маска, який нещодавно протестував чип Neuralink на живих свинях.

Науковці та лікарі щодня працюють, щоб поповнити наші знання про COVID-19 і з часом знайти вакцину проти цього вірусу. Саме тому важливо стежити за офіційними даними ВООЗ, американського CDC чи українського МОЗу.

Коменти