А ви знаєте, скільки часу щодня проводите перед екраном смартфона? Я – не знав, аж доки з цікавості не завантажив програму-трекер екранного часу. Не те щоб я вважав себе смартфонозалежним, однак сповна користався можливістю перевірити усі сповіщення. Пошта, телеграм, месенджер, гугління новин чи просто цікавих речей. На щастя, не маю Інстаграму. Так от, виявилось, що на все про все йшло близько чотирьох-п’яти годин щоденно, з яких приблизно дві я міг би спокійно відпочивати. Тепер довелось трішки переглянути свою думку про ставлення до смартфона.

Сучасні мобільні телефони давно вийшли за межі, встановлені «дзвонилками» початку двадцять першого століття чи навіть першим Iphone.  За їхньою допомогою ми можемо відстежувати стан здоров’я, віддалено працювати, навчатися і робити безліч інших цікавих речей. Вони настільки поширені, що психологи почали говорити про можливу залежність від користування цими чудовими гаджетами.

Залежність від смартфона часто називають «номофобією». Люди, що страждають від цієї хвороби, бояться вийти на вулицю без гаджета у кишені. Однак, як і будь-яка технологія, смартфон не є добрим чи поганим, а все залежить від нашого вміння боротися з привабливістю серфінга в Інтернеті чи користування додатками. Власне, щодо номофобії й точаться дискусії серед психологів, адже поки до кінця не зрозуміло: ми більше залежні від смартфонів чи від додатків?

Які симптоми?

Зазвичай першим симптомом є втрата концентрації. Ще 2015 року науковці з Microsoft виявили, що людина концентрується на чомусь в середньому вісім секунд. Це на секунду менше, аніж золота рибка. Хоча ще на початку століття ми мали непоганий показник, який становив дванадцять секунд.

Активні користувачі смартфонів погано сплять. Це пов’язано із блакитним світлом, яке випромінюють екрани смартфонів (і не тільки). Блакитне світло в буквальному сенсі може «хакнути» наш мозок і змусити його думати, що одинадцята вечора – це досі день.

Надмірне користування смартфоном може спричинити тривожність та симптоми депресії. Два роки тому Американська академія педіатрії рекомендувала лікарям запитувати підлітків про їхні соціальні медіа, разом зі звичнішими питаннями про вживання наркотиків чи стосунки у сім’ї.

Коли ви залежні від смартфона, ви часто дієте імпульсивно. Скажімо, ваші руки тягнуться до гаджета, щойно ви почули сповіщення. Іноді свідомість «зависає» і зловити себе зі смартфоном в руці можна лише за деякий час.

Чи можна перемогти залежність від смартфона?

Звісно, однак для цього потрібно докласти чимало зусиль. Особисто мені допомогло перенесення соціальних медіа на ноутбук, адже в ньому набагато важче «зависнути» в черзі чи в кафе із друзями. Крім того, можна виділяти певний час для користування гаджетом. Наприклад, «п’ять хвилин щогодини» чи хоча б «п’ять хвилин щопівгодини», якщо все запущено.

Не варто брати смартфон із собою в ліжко. Це може призвести до того, що ви погано спатимете, а зранку, після вимкнення будильника, «загрузнете» у нескінченному потоці повідомлень та сповіщень. Саме тому важливо детально продумувати що робити перед сном та після нього. Ну й варто пам’ятати, що усвідомлення залежності – це вже половина перемоги над нею.

Також читайте: Три поради, як не гаяти час на смартфон

Коменти

Антон

Стаття ніпрощо