На побутовому рівні ми давно підозрювали, що кофеїн покращує нашу працездатність, однак не мали наукового підтвердження. Донедавна. Результати нового дослідження, опублікованого в журналі Experimental and Clinical Psychopharmacology, показали, що кофеїн допомагає підліткам довше зберігати увагу. Про це пише PsyPost.

Вивчаючи літературу про кофеїн та його вплив на нашу увагу, я помітив двозначність даних. І це попри те, що абсолютна більшість людей вважає, що кофеїн позитивно впливає на їхню продуктивність. Також я виявив, що підлітки – це найменш досліджена група, хоча саме в цьому віці люди починають активно пити каву

Роберт Купер, автор дослідження. Кандидат наук в університеті Баффало

У процесі дослідження підлітків поділили на три групи, по десятеро у кожній. Перша група вживала один міліграм кофеїну на кілограм маси тіла. Друга – три міліграми. Третій групі видали плацебо. Після цього кожному дали завдання на уважність: потрібно було спостерігати за безперервним потоком чотиризначних чисел у пошуках однакових пар протягом тридцяти хвилин. До початку виконання завдання піддослідні утримувалися від кофеїну протягом доби.

На ранніх стадіях дослідження учасники однаково добре виконували завдання. Звісно, з часом вони почали втрачати уважність. От лише ті, хто вживав кофеїн втрачали увагу значно повільніше, аніж ті, кому дісталося плацебо.

Вплив кофеїну став відчутним лише після десяти хвилин виконання завдання. Тобто кофеїн не покращив продуктивність, однак допоміг втримати її на вищому рівні

Роберт Купер, автор дослідження. Кандидат наук в університеті Баффало

АЄОА (Але Є Одне Але)

В цьому дослідженні взагалі не вивчали тих, хто постійно вживає кофеїн. Найімовірніше, кавомани не отримують жодних переваг, адже надмірне вживання кави призводить до порушення сну, яке, своєю чергою, призводить до надмірного вживання кави. От такий уроборос.

Кофеїн – найпопулярніший психоактивний наркотик у світі, тому важливо розуміти його вплив на поведінку і свідомість людини.

Роберт Купер, автор дослідження. Кандидат наук в університеті Баффало

Також читайте: Правда і міфи про каву та кофеїн

Коменти